Jak przekroić biszkopt?

W wielu przepisach upieczony biszkopt należy podzielić na równe blaty. Jak jednak zrobić to prosto i szybko? Oto sprawdzony sposób:
- Biszkopt koniecznie ostudź! Nie może być gorący, wtedy będzie ciężko go pokroić.
- Biszkopt możesz podzielić zarówno przy pomocy noża, jak i nici. To który sposób wybierzesz, zależy od Ciebie.
- Dzielenie biszkoptu przy pomocy nici:
- natnij brzegi biszkoptu nożem,
- trzymając nić obiema rękami, włóż ją w przygotowane nacięcia.
- końce nitki skrzyżuj i pociągnij.
- Dzielenie biszkoptu nożem:
- nóż wymocz w ciepłej wodzie - to ułatwi krojenie,
- możesz w brzegi ciasta wbić wykałaczki, by ustawić równe cięcie,
- najlepiej skorzystaj z ząbkowanego noża.
- wykonuj płynne ruchy nożem w blacie.