Jak przechowywać truskawki? Co jeszcze warto wiedzieć?
Pod koniec maja coraz częściej przy drogach można zauważyć pojedynczych sprzedawców z truskawkami. W czerwcu można już kupić truskawki absolutnie wszędzie. Truskawki tak naprawdę można kupić przez cały rok, ale to właśnie okres wakacyjny obfituje w te najsmaczniejsze, polskie owoce.
Pewnie nie raz za sprawą zwiększonej ochoty zdarzyło się Wam kupić więcej truskawek, niż planowaliście. Po zjedzeniu wystarczającej, surowej ilości pojawia się pytanie „jak przechowywać truskawki?”. Szkoda przecież, by te smaczne owoce się zmarnowały.
Przede wszystkim kupując świeże truskawki, dokładnie się im przyjrzyj. Zniszczone, zgniecione lub skaleczone owoce dużo szybciej się popsują. Kupując owoce, wybieraj takie, które mają nieskaleczoną powierzchnię, są w pełni czerwone i mają zieloną szypułkę. Owoce oczyszczone z szypułek również dużo szybciej ulegają biodegradowacji.
Kolejnym krokiem jest przetransportowanie truskawek do domu. Do tego powinno używać się koszyczka lub innego przewiewnego naczynia. W foliowej torebce truskawki pozbawione powietrza dużo szybciej gniją. Poza tym dużo łatwiej je wówczas uszkodzić i przyspieszyć tym samym proces psucia.
W domu dokładnie przebierz truskawki. Oddziel te ładne i nienaruszone od tych, które mają skaleczenia, wgniecenie, brak szypułki lub naruszony miąższ. Absolutnie wyrzuć te, które mają oznaki pleśni – najczęściej przypominającą białą, małą chmurkę. Takie owoce są niebezpieczne dla zdrowia. Zawarte w pleśni toksyny mogą przyczynić się do powstania choroby nowotworowej.
Truskawki gorszej jakości (bez pleśni!) najlepiej spożyj od razu np. w postaci koktajlu czy smoothie. Wystarczy zblendować je np. z jogurtem naturalny, bananem i płatkami owsianymi by otrzymać pyszną przekąskę. Do smoothie możesz dodać jabłko, arbuza i kilka listków mięty, by powstał pyszny, orzeźwiający napój na szybko.
Ładniejsze truskawki przełóż do zamykanego naczynia i schowaj na najniższej półce w lodówce. W jakiej temperaturze powinny się one znajdować? Optymalna będzie wartość 2-3 stopni Celsjusza. Taka temperatura zapewni świeżość truskawkom przez dwa do trzech dni.
Truskawki umyj dopiero przed użyciem w zimnej wodzie, a szypułki usuń dopiero po umyciu owoców. Taki zabieg zmniejszy ryzyko dostania się wody do wnętrza owocu i spowodowania jego szybszego popsucia.
Jeśli chcesz jednak przechować truskawki na dużo dłużej, niż tylko kilka dni to zdecydowanie dobrym pomysłem będzie ich zamrożenie w zamrażarce. Ale jak mrozić truskawki by nie zmieniły się w ciapę po rozmrożeniu? Przed zamrożeniem dokładnie truskawki umyj i nie odrywając szypułek, osusz dokładnie na ręczniku papierowym. Gdy pozbędziesz się wody z owoców, usuń szypułki i umieść owoce na tacce. Na takiej tacce włóż je do zamrażalnika na dobę. Następnie przełóż do woreczka lub pojemników i znów schowaj w zamrażalniku. Takie wstępne mrożenie na tacce zapobiegnie zlepianiu się owoców.
Jeśli jednak truskawki w okresie zimowym chcesz używać do musów lub koktajli, to po dokładnym umyciu i odszypułkowaniu możesz je zblendować i przelać np. do szklanych butelek. W ten sposób będziesz mieć gotową porcję witamin na zimę.
Truskawki możesz przechowywać również jako przetwory w słoikach. Ze świeżych truskawek możesz przygotować dżemy lub kompoty.
Truskawki jako jedne z niewielu owoców nie są wytworem natury. W XVIII w. francuski botanik Antoine Nicolas Duchesne skrzyżował dwie odmiany poziomek chilijskiej oraz wirginijskiej. Efekt jego pracy zachwycił cały świat. Dziś możemy spotkać kilkaset odmian tych pięknych, słodkich owoców. Chociaż każdy doskonale zna te owoce, to mało kto wie, że szypułki truskawek są… jadalne!
Szypułka to zielona część truskawki, którą czerwony owoc przymocowany jest do krzaczka. I choć większość z nas usuwa ją przed spożyciem, to jest to bardzo dobre źródło witaminy C! Dodatkowo zawiera wapń i żelazo, składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z szypułek można przyrządzać sosy à la pesto, koktajle, sałatki lub podawać truskawki z szypułkami polane galaretką. Żeby jak najbardziej cieszyć się smakiem truskawek z szypułkami dokładnie umyjcie je pod bieżącą wodą. Z pomocą szczoteczki delikatnie usuńcie piasek, który może się chować pod listkami. Truskawki same w sobie to bardzo dobre owoce z niskim indeksem glikemicznym, dlatego warto wybierać je, robiąc zakupy. Szklanka truskawek (150 g) to tylko 50 kcal, przez co świetnie nadają się jako uzupełnienie podwieczorku.