Jak przechowywać truskawki?

Kupując truskawki, wybierz takie, które są w koszyczku. Niosąc truskawki do domu, również wybierz koszyczek lub inne, przewiewne naczynie. Foliowa torebka sprzyja szybszemu gniciu owoców.
Jeśli jednak koniecznie musisz je przetransportować w woreczku foliowym, to wyjmij je z niego zaraz po doniesieniu do domu.
Następnie dokładnie przebierz owoce, sprawdź, czy nie mają śladów gnicia, wgnieceń lub innych skaleczeń. Uszkodzona truskawka szybciej się zepsuje, więc jeśli nie ma oznak pleśni użyj ją w pierwszej kolejności.
Ładne, jędrne, nienaruszone owoce przełóż do zamykanego pojemnika i ułóż na dolnej półce lodówki. W ten sposób możesz je przechować kilka dni.
Jeśli wiesz, że użyjesz truskawek tego samego dnia lub na następny dzień możesz zostawić je poza lodówką w przewiewnym naczyniu: koszyczku, lub durszlaku.
Truskawki myje się dopiero przed spożyciem, najlepiej pod zimną wodą. Usuwanie szypułek powinno odbyć się dopiero po myciu, ponieważ woda, która dostanie się do środka owocu, może go szybciej popsuć.
Jeśli jednak nie udało się Ci się zachować na dłużej, pełnej jędrności i świeżości truskawek to zawsze możesz je wykorzystać np. do koktajli, musów, smoothie, lodów czy jako farsz do pierogów.
Mrożenie truskawki rozpocznij od ich dokładnego mycia oraz wysuszenia. Następnie przełóż je na tacki i włóż do zamrażalnika na dobę. W ten sposób owoce nie skleją się ze sobą. Po tym czasie przełóż do woreczków do mrożenia lub pojemników. Truskawki można mrozić również w formie zblendowanej np. w butelkach. Dzięki temu zawsze pod ręką będzie gotowa podstawa do koktajlu.
Truskawki to owoce bardzo często magazynowane na zimę w postaci dżemów, syropów lub kompotów. Takie przechowanie truskawek pozwala się cieszyć ich smakiem najdłużej.