Jak przechowywać sałatę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Lubisz kanapki z dodatkiem świeżej i chrupkiej sałaty? Koniecznie przekonaj się jak przechowywać sałatę, żeby długo była świeża.
- Umyj sałatę i podziel na liście.
- Osusz za pomocą ręcznika papierowego.
- Przełóż liście sałaty do plastikowego pojemnika i odłóż do lodówki.
W ten sposób możesz przechowywać sałatę lodową, rukolę, roszponkę czy sałatę masłową.
Jeśli już wiesz, jak powinno wyglądać przechowywanie sałaty w lodówce, możesz przygotowywać pyszne potrawy z jej wykorzystaniem.
Sałatki to szybka i łatwa propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i uczucie sytości do następnego posiłku. Sałatki to rodzaj dań dzięki, którym możemy przemycać sporą ilość warzyw i owoców do naszej codziennej diety, dlatego warto zdecydować się na taką formę posiłku minimum raz dziennie.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na sałatkę z rukolą i granatem.
Do jej przygotowania będą Ci potrzebne podstawowe składniki, które dostaniesz w każdym większym sklepie. Zaopatrz się w rukolę, ser feta, nasiona słonecznika, granat, oliwę z oliwek i pomidorki koktajlowe.
Wystarczy, że połączysz wszystkie składniki, a na końcu całość polejesz oliwą z oliwek.
Dokładnie wymieszaj, a pyszna sałatka gotowa w kilka minut. Sałatka z rukolą i granatem to pyszne połączenie warzyw i owoców, które na pierwszy rzut oka może być kontrowersyjne, ale przekonaj się sam jaka jest pyszna w smaku.
Będzie to najlepszy pomysł na lunch lub dodatek na grilla.
Granat to owoc, który od niedawna stał się popularny w naszym kraju. Ma on niesamowite właściwości zdrowotne, dlatego tym bardziej powinniśmy wykorzystywać go i włączać do naszej codziennej diety.
Granat to owoc niskokaloryczny, w 100 g produktu znajduje się około 70 kcal. Jest źródłem potasu, magnezu i fosforu, a także witamin C i E.
Witaminy, w które jest bogaty owoc granatu, należą do antyoksydantów, czyli związków, które są odpowiedzialne za usuwanie wolnych rodników z naszego organizmu. Dodatkowo zapobiega powstawaniu blaszki miażdżycowej, która prowadzi do miażdżycy, pomaga walczyć z infekcjami bakteryjnymi i grzybiczymi. Zawiera witaminę C, co jest bardzo ważne w okresie przeziębienia czy grypy, większe spożycie witaminy C podczas osłabienia organizmu może nawet doprowadzić do skrócenia czasu trwania choroby.
Skoro już wiesz, jak zrobić sałatkę z rukolą i granatem, przygotuj ją dla całej swojej rodziny. Możesz ją także zapakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na uczelnię.
Nie pozostał mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!