Jak przechowywać kiszone buraki?

Jak przechowywać kiszone buraki
Jak przechowywać kiszone buraki
ikona podziel się
Opublikowano: 09.02.2023 r., 2:14 | Autor: Oliwia Gawron

Owoce i warzywa to bogactwo witamin, składników mineralnych i antyoksydantów dlatego powinniśmy włączać je w każdej postaci do naszego codziennego jadłospisu. Warto postawić też na kiszone wersje warzyw. Zatem dowiedz się jak przechowywać kiszone buraki?

  1. Pokrój buraki na mniejsze kawałki.
  2. Włóż do woreczka strunowego lub plastikowego pojemnika i włóż do zamrażalnika.

Tak przygotowane warzywa możesz użyć w dowolnym momencie.

Jak przechowywać kiszone buraki? Co jeszcze warto wiedzieć?

Wielu z nas nie używa na co dzień buraków i nie włącza ich przetworów do swojego codziennego jadłospisu, a to duży błąd. Czerwone buraki to cenne warzywa, które są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm. W prosty i szybki sposób przygotujesz z nich przetwory na zimę i nie tylko. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza betalainom. Dzięki nim nasza odporność staje się lepsza, wolniej łapiemy infekcje, dodatkowo wyganiają wolne rodniki z naszego organizmu, co zapobiega tworzeniu się procesom kancerogennym i mutagennym. Już jedna szklanka soku z buraków potrafi uchronić nas przed katarem, uwolni nas od zgagi, a także obniży ciśnienie krwi. Dlatego zaleca się spożywanie soku z buraków sportowcom i osobom aktywnym fizycznie, ponieważ są w stanie poprawić wydolność organizmu. Dlatego koniecznie zachęcam Cię do włączenia buraków do swojej diety. Możesz używać je w świeżej wersji lub poznaj mój sposób jak przechowywać kiszone buraki.

  1. Pokrój buraki na mniejsze kawałki.
  2. Włóż do woreczka strunowego lub plastikowego pojemnika i włóż do zamrażalnika. Nie ma różnicy, w czym zamrozisz buraki i inne warzywa.

Tak przygotowane warzywa możesz użyć w dowolnym momencie.

Skoro już wiesz, jak proste jest przechowywanie kiszonych buraków w lodówce, wykorzystaj je do domowych przetworów.

Zatem poznaj mój przepis na domowy krem z buraków, będzie to idealny pomysł na ciepły i pożywny obiad dla całej Twojej rodziny. Dlatego dzisiaj chcę przedstawić Ci przepis na krem z buraków. Do jego przygotowania będziesz potrzebować: buraki, ziemniaki, cebula, czosnek, oliwa z oliwek oraz śmietana.

Buraki możesz kupić surowe, obrać je ze skóry i ugotować w wodzie, ja jednak polecam skorzystanie z gotowych i ugotowanych już buraków.

Zatem, jak zrobić krem z buraków?

W pierwszej kolejności rozgrzej oliwę z oliwek w rondelku, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, następnie dodaj pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Na samym końcu dodaj pokrojone buraki i gotuj. Warzywa możesz zalać wodą lub bulionem warzywnym, wtedy Twoja zupa będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Jeśli masz możliwość, przygotuj bulion samodzielnie, możesz też skorzystać z gotowego bulionu dostępnego na rynku. Pamiętaj jednak, aby sprawdzać skład. Wiele z nich charakteryzuje się wysoką zawartością soli w swoim składzie.

Gdy warzywa będą już miękkie, zmiksuj całość na gładki krem i podawaj ze śmietaną.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis na obiad z czerwonych buraków.

Skoro już wiesz, jak powstaje nasza szybka i łatwa w przygotowaniu zupa z buraków koniecznie wypróbuj mój przepis i przekonaj się, jaka jest smaczna.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto