Jak przechowywać kiszone buraki? Co jeszcze warto wiedzieć?
Wielu z nas nie używa na co dzień buraków i nie włącza ich przetworów do swojego codziennego jadłospisu, a to duży błąd. Czerwone buraki to cenne warzywa, które są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm. W prosty i szybki sposób przygotujesz z nich przetwory na zimę i nie tylko. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza betalainom. Dzięki nim nasza odporność staje się lepsza, wolniej łapiemy infekcje, dodatkowo wyganiają wolne rodniki z naszego organizmu, co zapobiega tworzeniu się procesom kancerogennym i mutagennym. Już jedna szklanka soku z buraków potrafi uchronić nas przed katarem, uwolni nas od zgagi, a także obniży ciśnienie krwi. Dlatego zaleca się spożywanie soku z buraków sportowcom i osobom aktywnym fizycznie, ponieważ są w stanie poprawić wydolność organizmu. Dlatego koniecznie zachęcam Cię do włączenia buraków do swojej diety. Możesz używać je w świeżej wersji lub poznaj mój sposób jak przechowywać kiszone buraki.
- Pokrój buraki na mniejsze kawałki.
- Włóż do woreczka strunowego lub plastikowego pojemnika i włóż do zamrażalnika. Nie ma różnicy, w czym zamrozisz buraki i inne warzywa.
Tak przygotowane warzywa możesz użyć w dowolnym momencie.
Skoro już wiesz, jak proste jest przechowywanie kiszonych buraków w lodówce, wykorzystaj je do domowych przetworów.
Zatem poznaj mój przepis na domowy krem z buraków, będzie to idealny pomysł na ciepły i pożywny obiad dla całej Twojej rodziny. Dlatego dzisiaj chcę przedstawić Ci przepis na krem z buraków. Do jego przygotowania będziesz potrzebować: buraki, ziemniaki, cebula, czosnek, oliwa z oliwek oraz śmietana.
Buraki możesz kupić surowe, obrać je ze skóry i ugotować w wodzie, ja jednak polecam skorzystanie z gotowych i ugotowanych już buraków.
Zatem, jak zrobić krem z buraków?
W pierwszej kolejności rozgrzej oliwę z oliwek w rondelku, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, następnie dodaj pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Na samym końcu dodaj pokrojone buraki i gotuj. Warzywa możesz zalać wodą lub bulionem warzywnym, wtedy Twoja zupa będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Jeśli masz możliwość, przygotuj bulion samodzielnie, możesz też skorzystać z gotowego bulionu dostępnego na rynku. Pamiętaj jednak, aby sprawdzać skład. Wiele z nich charakteryzuje się wysoką zawartością soli w swoim składzie.
Gdy warzywa będą już miękkie, zmiksuj całość na gładki krem i podawaj ze śmietaną.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis na obiad z czerwonych buraków.
Skoro już wiesz, jak powstaje nasza szybka i łatwa w przygotowaniu zupa z buraków koniecznie wypróbuj mój przepis i przekonaj się, jaka jest smaczna.