Jak przechowywać czosnek? Co jeszcze warto wiedzieć?
Czosnek stanowi podstawowy produkt wykorzystywany w kuchni do nadania potrawom wyjątkowego aromatu oraz smaku. Poza sezonem jego wzrostu warto przechowywać go w odpowiednich warunkach, aby się nie zepsuł. W dalszej części dowiesz się gdzie przechowywać czosnek w domu oraz w czym przechowywać go zimą, aby dłużej cieszyć się jego smakiem. Czosnek wykorzystywany jest do przygotowania pysznych sosów na ciepło i na zimno (np sos pomidorowy z dodatkiem czosnku lub sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego), gulaszy lub do zrobienia masła czosnkowego.
A więc jak przechowywać czosnek? Czosnek najlepiej przechowywać w całych główkach, ponieważ dłużej zachowa świeżość niż podzielony na ząbki. Do przechowania czosnku warto wybrać miejsce ciepłe oraz zaciemnione (świetnie sprawdzi się półka z przyprawami). Czosnek po wykopaniu warto zapleść w warkocz i zawiesić na ścianie w spiżarni. Aby przechować czosnek w lodówce obierz go i szczelnie zamknij w pojemniku (szczelne zamknięcie pojemnika ma na celu zapobieganie rozprzestrzeniania się zapachu czosnku po całej lodówce). Obrany czosnek możesz również zamarynować w oleju lub oliwie z oliwek i przechowywać w pojemniku - uzyskasz w ten sposób nie tylko świeży czosnek, ale również smaczną i aromatyczną oliwę lub olej, który możesz wykorzystać do przygotowania potraw.
Aby cieszyć się smakiem czosnku przez zimę warto przygotować przetwory w słoiku - czosnek marynowany świetnie sprawdzi się jako dodatek do potraw lub samodzielna przekąska. Aby przygotować czosnek marynowany przygotuj główki czosnku, szklankę wody, pół szklanki octu, 1 płaską łyżkę cukru oraz soli, łyżeczkę płatków chilli, gorczycy oraz pieprzu ziarnistego. Czosnek obierz i włóż do wyparzonego słoika. Następnie do słoika dodaj cukier oraz sól, dokładnie wymieszaj składniki i pozostaw na 2 godziny. W garnku przygotuj zalewę z wody oraz octu - po zagotowaniu odstaw ją do wystygnięcia. Do słoika z czosnkiem dodaj płatki chilli oraz zmiażdżone ziarna pieprzu. Całość zalej wcześniej przygotowaną zalewą. Słoik zakręć i przechowuj go w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Po 4 tygodniach czosnek marynowany będzie dobry do spożycia.
Czosnek to produkt, który bogaty jest w składniki biologicznie aktywne. Czosnek wykazuje działanie antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze dzięki obecności biologicznie aktywnego składnika – allicyny. Dodatkowo w czosnku występują spore ilości składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do witamin obecnych w czosnku możemy zaliczyć witaminę C, witaminę B1, witaminę B2, witaminę PP oraz prowitaminę A. Natomiast składniki mineralne obecne w czosnku to między innymi potas, wapień, magnez, kobalt, chrom oraz nikiel.
Podsumowując wykorzystanie czosnku w kuchni to doskonały pomysł na nadanie daniom charakterystycznego smaku, aromatu a także właściwości odżywczych. Sprawdzony sposób na przechowywanie czosnku sprawia, że możemy cieszyć się jego smakiem przez niemal cały rok.