Jak przechowywać cebulę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Cebula to warzywo, które w polskiej kuchni gości w praktycznie w każdym daniu. Nie tylko poddana obróbce, ale również ta surowa. Jednak, by mogła nam służyć jak najdłużej, musi być odpowiednio przechowywana. A więc jak przechowywać cebulę? Oto sprawdzony sposób:
- Cebulę dobrze jest przechowywać w zimnym, suchym, ciemnym i dobrze wentylowanym miejscu,
- Najlepiej przechowywać ją w drewnianym koszyku lub skrzynce z otworami,
- Nie przechowuj cebuli w plastikowych pojemnikach.
Przechowywanie cebuli jest niezwykle istotne w kontekście utrzymywania jej dłuższej świeżości. Jeśli chcemy, by nasze warzywo jak najlepiej nam służyło, musimy zapewnić mu odpowiednie warunki przechowywania. Bez tego szybko się zepsuje, co sprawi, że będziemy musieli je wyrzucić, a to niezbyt korzystne dla domowego budżetu. Niektórzy, by go ratować, zużywają nadpsute warzywa, co nie jest dobrym pomysłem, jeśli chcemy zadbać o swoje zdrowie. To, gdzie przechowywać cebulę, zależy też od naszych warunków. Nie każdy ma w domu odpowiednio dużo miejsca, by zaaranżować odpowiednią przestrzeń dla dodatkowych pudełek. Warto więc wybrać sposób dostosowany do naszych możliwości. Niektórzy zastanawiają się, czy nie przechowywać tego warzywa w lodówce. W warunkach domowych nie należy jednak wkładać cebuli do lodówki, gdyż straci ona swoje właściwości, stanie się miękka i nieprzydatna kulinarnie. Co negatywnie wpłynie na możliwość jej użycia. Dodatkowo może rozwinąć się pleśń.
Cebula doskonale czuje się w ciemnych i zimnych miejscach. Zarówno chłód, jak i też pozbawienie warzywa światła pozwolą na ograniczenie procesów wzrostu, co wydłuży czas przechowywania. W przypadku cebuli ważna jest również bardzo dobra wentylacja i brak wilgoci. Dlatego doskonale sprawdzają się wszelkiego rodzaju piwnice, czy spiżarnie. Jednak jeśli nie możesz sobie pozwolić na przechowywanie cebuli w takim miejscu, koniecznie sięgnij po kosz. Ze względu na liczne otwory, zapewnia on doskonałą wentylację, co jest dla cebuli bardzo ważne.
Cebula to jedno z tych warzyw, które raczej długo zachowuje świeżość. Dlatego samo zapewnienie jej odpowiednio długiej przydatności do spożycia nie jest dużym problemem. Cebula może zachować świeżość nawet od 6 do 8 miesięcy. To, że jednak nie zepsuje się, nie sprawia, że przez cały czas zachowuje swoje cenne właściwości. Nie, niestety zły sposób jej przechowywania może sprawić, że pozbawimy ją wielu cennych witamin, czy składników prozdrowotnych. A jest to niezwykle ważne, gdyż cebuli używamy w swojej kuchni nie tylko ze względu na smak, ale także na mnóstwo właściwości zdrowotnych.
Cebula to doskonały pomysł na dodatek do wielu dań. Ciężko wyobrazić sobie brak jej obecności w rozmaitych farszach, sałatkach, czy surówkach. Doskonale sprawdza się w daniach jednogarnkowych. Idealnie dopełnia smak sosów, wywarów, czy zup. Można powiedzieć, że nie ma dania - wytrawnego oczywiście, do którego cebula nie pasuje. To warzywo tanie, o naprawdę fantastycznym smaku, dlatego dobrze jest w pełni wykorzystywać jego potencjał.