Jak przechować chleb? Co jeszcze warto wiedzieć?
Chleb to podstawowy składnik diety. W sklepie można dostać jego różne rodzaje. Chleb pszenny, żytni, czy mieszany. Wszystkie mogą być wspaniałym dodatkiem do codziennych potraw. Jednak, by smakował dobrze jak najdłużej i nie czerstwiał, należy zadbać o jego odpowiednie przechowywanie. A więc jak przechować chleb?
- Chleb nie lubi wilgoci, zadbaj więc o to, by miejsce, w którym go przechowujesz, było suche.
- Chleb nie lubi zbyt wysokiej ani niskiej temperatury. Optymalne warunki to 18 do 20 stopni C.
- Wkładanie chleba do lodówki przyspiesza jego czerstwienie.
- Owijanie chleba plastikową lub aluminiową folią przyspiesza powstawanie szkodliwej pleśni.
- Chleb najlepiej jest owijać bawełnianą lub lnianą ściereczką, która ogranicza jego wysychanie.
- By chleb dłużej zachował świeżość, możesz go zamrozić.
- Chleb można przechowywać w chlebaku - najlepiej drewnianym.
Przechowywanie chleba jest kluczowym aspektem, jeśli chcemy, by jak najdłużej zachował świeżość. Jeśli zastanawiasz się, w czym najlepiej przechowywać chleb - to według piekarzy, którzy znają się na pieczywie jak mało kto, idealne warunki panują w chlebaku. Jednak nie powinien on być plastikowy. Świetnie sprawdza się za to ten ceramiczny, czy drewniany.
Jeśli kupisz za dużo chleba, zamiast zastanawiać się, czy na pewno przetrwa przez odpowiednio długi czas, po prostu go zamroź. Tak, jest to bezpieczny sposób jego konserwowania. Pamiętaj tylko, że raz zamrożonego i odmrożonego chleba nie powinno się ponownie zamrażać. Chleb taki nie traci na swojej wartości. Możesz go podzielić na kromki, by ułatwić sobie później zadanie. Jak go odmrozić? Pojedyncze kromki najlepiej i najszybciej w tosterze. Kawałek chleba możesz odmrozić w piekarniku, dzięki temu będzie miał chrupiącą skórkę.
Jak długo można przechowywać pieczywo bezpiecznie? Czas przechowywania zależy od wielu czynników. Na przykład od tego czy przechowujemy go w woreczku foliowym, czy bawełnianej ściereczce. Zwykle chleb bezpiecznie można przechowywać od 5 do 7 dni. Choć niektóre są świeże nawet do 10 dni. Nawet jeśli chleb stał się nieco czerstwy, można go jednak odświeżyć. Jak to zrobić? Wystarczy lekko zanurzyć go w wodzie i podgrzać w kuchence mikrofalowej lub piekarniku.
Teraz gdy już wiesz, gdzie trzymać chleb, żeby był świeży, możesz do woli korzystać z najlepszego pieczywa. Chleb jest idealnym dodatkiem do wielu potraw. Używa się go do kanapek, czy tostów. Jednak nawet jeśli nie jest już pierwszej świeżości, można coś z niego przygotować. Co takiego? Idealnie sprawdzi się do tostów francuskich, grzanek, a także do przygotowywania panierki. Pamiętaj jednak, że chleb można wykorzystać w ten sposób, tylko jeśli stał się bardzo twardy. Zepsuty chleb należy niestety wyrzucić, gdyż może być źródłem zakażenia drobnoustrojami. Jak poznać, że chleb jest zepsuty? Jeśli zmienił w jakiś sposób swój smak, barwę lub zapach, raczej nie jest odpowiedni. Nie spożywaj go również, gdy zauważysz na nim plamki pleśni. Nie wystarczy też tylko odkroić spleśniałych fragmentów.