Jak pokroić ziemniaki na frytki?

Zobacz pytania podobne do jak pokroić ziemniaki na frytki?

To może wydać Ci się interesujące

Jak pokroić ziemniaki na frytki? Co jeszcze warto wiedzieć?

Nie masz pomysłu na dodatek do swojego obiadu? Nic straconego postaw na frytki z surowych ziemniaków. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a domowe frytki powstaną w kilka chwil.

Zatem, jak pokroić ziemniaki na frytki?

1. Ziemniaki dokładnie umyj, oczyść i osusz.

2. Pokrój je w cienkie słupki i wyłóż na blachę do pieczenia.

3. Dodaj olej rzepakowy i przyprawy.

4. Całość wymieszaj i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.

Skoro wiesz, jak pokroić ziemniaki na frytki, wykorzystaj mój sprawdzony sposób i przygotuj je w domu.

Śmiało możesz też przygotować frytki z innych warzyw lub z batatów.

Jest to w pełni wegetariańskie danie, które szybko przygotujesz w dosłownie kilka minut dla siebie i całej Twojej rodziny.

Bataty to nic innego niż słodkie ziemniaki, różnią się od naszych polskich ziemniaków charakterystycznym słodkawym posmakiem, wielkością i kolorem. Bataty mają piękny, intensywny kurkumowy kolor i są dużo większe niż te ziemniaki, które my znamy. Ich bulwy moją ważyć nawet do 5 kilogramów i przybierać najróżniejsze kształty. Dodatkowo charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym, po odpowiedniej obróbce termicznej i przygotowaniu mogą być spożywane przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2).

Bataty należą do produktów naturalnie bezglutenowych.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Bulwy batatów to źródło potasu, magnezu, kwasu foliowego, witamin z grupy B, a także błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka. Błonnik pokarmowy korzystanie wpływa na perystaltykę naszych jelit, zapobiegając zaparciom.

Zatem jak przyrządzić bataty na patelni?

Wystarczy, że obierzesz je ze skóry i pokroisz w słupki.

Wato, przyprawić nasze fit frytki do smaku swoimi ulubionymi przyprawami. Ja zawsze korzystam z czerwonej słodkiej papryki, dodaje nieco ostrej i wędzonej papryki, wtedy są pyszne. Moje bataty z patelni są smażone na maśle, które wcześniej mocno rozgrzewam. W momencie, gdy tłuszcz jest gotowy wrzucam frytki i smażę. Gdy zaczną się rumienić to znak, że są dobre. Na końcu warto przełożyć je na ręcznik papierowy, dzięki któremu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.

Skoro już wiesz, jak zrobić bataty z patelni, spróbuj sam.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto