Jak pokroić ziemniaki na frytki? Co jeszcze warto wiedzieć?
Nie masz pomysłu na dodatek do swojego obiadu? Nic straconego postaw na frytki z surowych ziemniaków. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a domowe frytki powstaną w kilka chwil.
Zatem, jak pokroić ziemniaki na frytki?
- Ziemniaki dokładnie umyj, oczyść i osusz.
- Pokrój je w cienkie słupki i wyłóż na blachę do pieczenia.
- Dodaj olej rzepakowy i przyprawy.
- Całość wymieszaj i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.
Skoro wiesz, jak pokroić ziemniaki na frytki, wykorzystaj mój sprawdzony sposób i przygotuj je w domu.
Śmiało możesz też przygotować frytki z innych warzyw lub z batatów.
Jest to w pełni wegetariańskie danie, które szybko przygotujesz w dosłownie kilka minut dla siebie i całej Twojej rodziny.
Bataty to nic innego niż słodkie ziemniaki, różnią się od naszych polskich ziemniaków charakterystycznym słodkawym posmakiem, wielkością i kolorem. Bataty mają piękny, intensywny kurkumowy kolor i są dużo większe niż te ziemniaki, które my znamy. Ich bulwy moją ważyć nawet do 5 kilogramów i przybierać najróżniejsze kształty. Dodatkowo charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym, po odpowiedniej obróbce termicznej i przygotowaniu mogą być spożywane przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2).
Bataty należą do produktów naturalnie bezglutenowych.
Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Bulwy batatów to źródło potasu, magnezu, kwasu foliowego, witamin z grupy B, a także błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka. Błonnik pokarmowy korzystanie wpływa na perystaltykę naszych jelit, zapobiegając zaparciom.
Zatem jak przyrządzić bataty na patelni?
Wystarczy, że obierzesz je ze skóry i pokroisz w słupki.
Wato, przyprawić nasze fit frytki do smaku swoimi ulubionymi przyprawami. Ja zawsze korzystam z czerwonej słodkiej papryki, dodaje nieco ostrej i wędzonej papryki, wtedy są pyszne. Moje bataty z patelni są smażone na maśle, które wcześniej mocno rozgrzewam. W momencie, gdy tłuszcz jest gotowy wrzucam frytki i smażę. Gdy zaczną się rumienić to znak, że są dobre. Na końcu warto przełożyć je na ręcznik papierowy, dzięki któremu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.
Skoro już wiesz, jak zrobić bataty z patelni, spróbuj sam.