Jak pokroić pora? Co jeszcze warto wiedzieć?
Por to warzywo o naprawdę wspaniałym smaku. Idealnie nadaje się do zup, sałatek, czy surówek. Wiele osób zastanawia się jednak jak pokroić pora i czy w ogóle trzeba to robić. Pokrojenie tego warzywa jest ważne ze względu na zanieczyszczenia, które znajdują się również w głębszych partiach. A jak to zrobić?
- Odetnij korzeń warzywa i zielone liście.
- Dorze go, wypłucz, a następnie:
- możesz pokroić go w talarki - ta opcja sprawdzi się do wywaru.
- przetnij wzdłuż i pokrój w półksiężyce.
- przekrój wzdłuż i na pół - tak drobno pokrojony sprawdzi się zwłaszcza w surówkach.
Por to warzywo, które świetnie sprawdza się w zupach i sałatkach. To także dobry pomysł na dodatek do zapiekanek, czy makaronów. Dzieje się tak ze względu na jego aromatyczny smak, który na pewno przypadnie do gustu wszystkich miłośnikom ostrych dań. Por, podobnie jak czosnek i cebula doskonale nadaje smaku wszystkim daniom. Jest jednak nieco łagodniejszy, dzięki temu można zjadać go bez problemu również na surowo. Najlepiej dodawać go do prostych dań, w których będzie mógł grać pierwsze skrzypce.
Jakie są sprawdzone sposoby na jego obróbkę? Por może się wydawać warzywem trudnym. Składa się z wielu warstw, co budzi konsternację - których części należy się pozbyć, a które można zostawić. Nie musisz pozbywać się wszystkich. Wiele osób zastanawia się też, która część jest jadalna. Najprościej mówiąc - ta bardzo zielona nie nadaje się do przygotowywania sałatek, czy zapiekanek. To jednak dobra część pora do zupy. Możesz ugotować na niej bulion. Nie używaj jej jednak do zupy krem. Pamiętaj jednak o dokładnym jej umyciu, bez tego możesz narazić swoje danie na dodatek piasku, czy innych zanieczyszczeń.
Teraz gdy już wiesz, jak obrać por, możesz to zrobić szybko i dobrze. Tak przygotowany por możesz dodać do sałatki, zapiekanki, czy do zupy. Będzie smakować wyśmienicie. Doda każdej potrawie wspaniałego smaku, co pozwoli odmienić nawet najnudniejsze danie.
Czy warto włączyć por do swojej diety? Jak najbardziej! Wciąż jemy za mało warzyw, więc każde kolejne w naszej diecie jest czymś wspaniałym. Zawiera dużą ilość polifenoli i związków siarki, które wspierają przeciwutlenianie i detoksykację organizmu, a także tworzą tkankę łączną. Ponadto jest źródłem witaminy K, B6, C, magnezu, miedzi, żelaza i kwasu foliowego. Por jest niskokaloryczny i obfituje w korzystny dla naszego zdrowia błonnik. Roślina ta obfituje w charakterystyczny związek o nazwie allicyna, która uwalniana jest po uszkodzeniu (zgniecenie, przekrojenie) tkanek. To dzięki niej por, cebula i czosnek posiadają specyficzny, drażniący zapach.
Rozpowszechnienie pora w Europie nastąpiło dzięki jego obecności przede wszystkim w kuchni śródziemnomorskiej - zwłaszcza włoskiej, na polskie stoły trafił zaś za sprawą królowej Bony. Co istotne, por stanowi roślinę często niedocenianą. Dawniej był uznawany za warzywo tanie, powszechnie dostępne, o niskiej wartości odżywczej, spożywane przez osoby niezamożne, przynależące do niższych warstw społecznych. Jak jednak pokazują najnowsze badania, por zdecydowanie ma do zaoferowania dużo więcej, więc dobrze jest włączyć go do swojego menu.