Jak pokroić melona? Co jeszcze warto wiedzieć?
Melon to niezwykle smaczny i ciekawy owoc. Jednak wiele osób zastanawia się jak pokroić melona. Oto najprostszy sposób:
- Owoc umyj i przekrój na pół.
- Łyżką stołową wybierz wszystkie pestki. Jeśli chcesz wydrążyć melona, to wystarczy za pomocą specjalnej łyżki stworzyć małe kulki. Jeśli nie taki jest Twój zamiar, kontynuuj kolejne kroki.
- Pokrój melona na desce na mniejsze kawałki. Pamiętaj jednak o tym, by krojenie melona przebiegało wzdłuż jego dłuższej strony, a nie w poprzek.
- Ostrym nożem odkrój skórkę od miąższu.
- Melona możesz pokroić w kostkę lub zostawić w takiej formie.
Krojenie melona na kawałki, choć może wydawać się trudne, wcale takie nie jest. Zastanawiasz się jak obrać melona w prosty sposób? Koniecznie wykorzystaj sposoby podane powyżej. Najlepiej sprawdzają się łódeczki lub kostka. Jeśli chcesz go dekoracyjnie pokroić, to świetnie sprawdzi się wydrążenie za pomocą specjalnej łyżki.
A jak jeść melona? Zarówno żółtego, czyli miodowego, jak i kantalupę, możesz wykorzystać do wielu różnych dań. Sprawdza się idealnie jako przekąska, do jedzenia solo, ale również na deser.
Teraz gdy już wiesz, jak kroić melona i jak go jeść, możesz wykorzystać ten owoc na co dzień w swojej diecie. To doskonały, bardzo orzeźwiający dodatek.
Melon jest owocem pochodzącym z rodziny dyniowatych, która obejmuje jeszcze takie rośliny jak: ogórek, dynia, arbuz. Pochodzi prawdopodobnie z Afryki i Bliskiego Wschodu. Podobnie jak inne rośliny z tej rodziny obfituje w wodę i ma słodki, choć orzeźwiający smak. Istnieje wiele różnych odmian tego owocu. Najpopularniejszy jest jednak melon kantalupa. Melon kantalupa, lubiany ze względu na swój wyrazisty smak, zawiera najwięcej witaminy C oraz błonnika. Melon ten charakteryzuje się również intensywnie słodkim smakiem. Ten owoc na pewno znacznie poprawi stan twojego organizmu. Smakowe i zdrowotne walory melona doceniano już w starożytności. W Polsce, choć same owoce można kupić bez problemu, uprawia się je raczej rzadko. Być może wynika to z dużej wrażliwości melonów na wahania temperatury. Zwykle kupuje się go latem, ze względu na jego orzeźwiające właściwości, jednak warto sięgać po niego przez cały rok.
Czy warto łączyć melona do swojej diety? Jak najbardziej! Melony obniżają ciśnienie krwi, zapobiegając chorobom układu krążenia. Poprawiają wzrok, cerę, stan włosów oraz paznokci. Melon to owoc, którego właściwości i wartości odżywcze powinny docenić zwłaszcza osoby zmagające się z nadciśnieniem i miażdżycą. Melon zapobiega bowiem odkładaniu się blaszki miażdżycowej i reguluje poziom ciśnienia. Melony składają się w ok. 90 proc. z wody, dlatego też są niskokaloryczne i idealnie nadają się na podstawę diety odchudzającej. Zawarte w nich minerały (potas, magnez, fluor, nikiel) pobudzają trawienie. Poza tym melon wspomaga pracę oczu i pozwala na dłużej zachować opaleniznę. To ze względu na znajdujący się w nim beta-karoten, będący prowitaminą A. To związek należący do grupy karotenoidów (pomarańczowych, czerwonych i żółtych barwników roślinnych), który jest przeciwutleniaczem. Oprócz właściwości ochraniających skórę beta-karoten ochrania również przed niektórymi rodzajami nowotworów. Melony klasyfikują się w grupie produktów o średnim indeksie glikemicznym. Ich IG wynosi 65, oznacza to, że mogą być spożywane bez lęku o problemy z nieprawidłową glikemią.