Jak pokroić mango?

Owoc przed obraniem umyj pod bieżącą wodą i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Owoc pokrój na trzy części wzdłuż pestki (dwie części nie będą zawierały pestki, starają się je odciąć możliwie najbliżej pestki). Cześć z pestką obierz i odetnij miąższ jak najbliżej pestki. Z pozostałymi częściami możesz postąpić na trzy sposoby:
- w pierwszym sposobie owoc obierz ze skórki i pokrój w paski lub kostkę;
- w drugim sposobie miąższ owocu pokrój w kostkę tak, aby nie przekroić miąższu. Następnie część ze skórką wyciśnij do góry (pokrojona kostka na skórce z mango powinna kształtem przypominać jeżyka). Kostkę odkrój możliwie najbliżej skórki.
- każdy z pozostałych kawałków mango możesz obrać ze skórki przy pomocy szklanki, aby uzyskać jeden większy kawałek. W tym celu owoc ułóż na brzegu szklanki skórką do zewnątrz i delikatnym ruchem przesuwaj owoc ku dołowi.
Mango najlepiej obierać nad talerzem, ponieważ podczas obierania i krojenia puszcza spore ilości soku.