Jak pokroić cebulę w piórka? Co jeszcze warto wiedzieć?
Cebula to warzywo chętnie wykorzystywane w kuchni. Możemy wyróżnić następujące rodzaje cebuli: żółtą (zwyczajną), czerwoną, cukrową, dymkę, białą oraz szalotkę. Cebule słodkie są łagodniejsze w smaku. Cebulę dodaje się do większości postaw obiadowych. Chętnie wykorzystywana jest również do przygotowania zup, sałatek lub surówek. Na bazie cebuli możemy ugotować pyszną zupę cebulową. W dalszej części poznasz sprawdzony sposób na krojenie cebuli bez łez oraz dowiesz się, jak się kroi cebulę w piórka. Cebule można pokroić również w kostkę, w paski, w ósemki lub drobno posiekać.
Jak kroić cebulę, aby nie płakać? Istnieją trzy sposoby na krojenie cebuli bez łez. Pierwszym z nich jest schłodzenie cebuli w lodówce (obraną cebulę umieść w zamrażarce na około pół godziny). Drugim jest zanurzenie cebuli w lodowatej wodzie (jest to szybszy sposób na obniżenie temperatury cebuli oraz neutralizacji wydzielonych związków, które powodują łzawienie podczas krojenia). Ostatni sposób to użycie rozdrabniacza do warzyw (pozwala on na szybkie krojenie cebuli bez uwalniania drażniących związków.
A więc jak pokroić cebulę w piórka? Obraną cebulę przekrój wzdłuż na pół. Następnie z każdej połówki odetnij pod skosem niedużą część od strony korzonka oraz czubka. Połówkę cebuli ułóż na desce do krojenia nacięciem do dołu i krój cebulę wzdłuż na szerokość około 3 mm.
Cebula to warzywo, które znane jest ze zdrowotnych właściwości - dlatego chętnie wykorzystywana jest w medycynie ludowej. Cebula zwyczajna oraz czerwona zawierają najwięcej składników odżywczych w porównaniu do pozostałych odmian cebuli. Cebula zawiera spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. W cebuli znajdziemy przeciwutleniacze, które wpływają na zmniejszenie produkcji wolnych rodników, a tym samym wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się. Cebula jest źródłem składników mineralnych, do których zaliczyć możemy: cynk, magnez, siarkę, fluor, żelazo, potas, wapń, krzem. Do witamin zawartych w cebuli możemy zaliczyć: niektóre witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witaminę A, C, E oraz K. Cebula wykazuje właściwości przeciwbakteryjne. Kwercetyna obecna w cebuli zaliczana jest do przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych.
Podsumowując: wiesz już jak szybko pokroić cebulę w piórka. Cebula chętnie wykorzystywana jest do przygotowania wielu potraw, ponieważ wzbogaca je w charakterystyczny smak. Najlepiej w kuchni sprawdza się cebula żółta oraz czerwona. Na bazie cebuli przygotujesz pyszny sos cebulowy oraz zupę cebulową. Dodatkowo z wykorzystaniem cebuli przygotujesz pyszne sałatki. Warzywo to dobrze włączyć do diety, ponieważ posiada składniki odżywcze, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.