Jak pokroić ananasa?

Jak pokroić ananasa
Jak pokroić ananasa
ikona podziel się
Opublikowano: 15.11.2022 r., 23:15 | Autor: Magda Panek

Ananasa możesz podzielić na plastry lub pokroić go w kostkę. Aby podzielić ananas na plastry możesz wykorzystać specjalne urządzenie do krojenia ananasa. Urządzenie to sprawia, że twarda część ananasa udzielana jest od części jadalnej a miąższ owocu dzielony jest w spiralę - żeby uzyskać plastry każdą spiralkę podziel na kawałki. Możesz również pokroić obrany ananas na plastry i dopiero z pokrojonych plastrów usunąć twardy środek — w tym celu możesz wykorzystać nóż lub metalową, okrągłą i małą foremkę. Aby uzyskać kostkę ananasa przekrój obrany owoc na ćwiartki, z każdej części wytnij twardy środek a na koniec ananasa pokrój w kostkę — tak przygotowany ananas jest gotowy do spożycia.

Jak pokroić ananasa? Co jeszcze warto wiedzieć?

Ananas to egzotyczny owoc o wielu właściwościach zdrowotnych. W kuchni ananas chętnie wykorzystywany jest do przygotowywania pysznych deserów. W dalszej części dowiesz się jak podać ananas oraz poznasz prosty sposób jego krojenia.

Jak obrać ananasa? Aby obrać ananasa odkrój zieloną część liści wraz z kawałkiem owocu (około 2 cm), następnie odkrój spód ananasa. Odetnij skórkę ananasa od góry do dołu po łuku — w tym kroku zadbaj o to, aby wszystkie wystające części skórki zostały usunięte.

A jak pokroić ananasa? Owoc możesz podzielić na plastry lub pokroić go w kostkę. Aby podzielić ananas na plastry możesz wykorzystać specjalne urządzenie do krojenia ananasa. Urządzenie to sprawia, że twarda część ananasa oddzielana jest od części jadalnej a miąższ owocu dzielony jest w spiralę - żeby uzyskać plastry każdą spiralkę podziel na kawałki. Możesz również pokroić obrany ananas na plastry i dopiero z pokrojonych plastrów usunąć twardy środek — w tym celu możesz wykorzystać nóż lub metalową, okrągłą i małą foremkę. Aby uzyskać kostkę przekrój obrany owoc na ćwiartki, z każdej części wytnij twardy środek a na koniec ananasa pokrój w kostkę — tak przygotowany ananas jest gotowy do spożycia.

Dekoracyjne krojenie ananasa wcale nie jest trudne. Wystarczy nieobrany owoc pokroić na ćwiartki wzdłuż dłuższej jego części. Z każdej części usuń twardy środek i wykrój miąższ w jednym kawałku tak, aby nie uszkodzić skórki. Wykrojony miąższ podziel na kawałki i ułóż je w wykrojonej skórce. Następnie co drugi kawałek przesuń w prawo lub lewo, tak aby w połowie znajdowały się poza skórką ananasa. Jest to świetny sposób, aby ładnie podać egzotyczny owoc.

Ananas stanowi bogactwo składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Jednym z głównych składników jest bromelina — czyli enzym, który ułatwia trawienie białek. Bromelina zmniejsza ryzyko rozwoju zawału oraz wspomaga regulację ciśnienia krwi. Wśród witamin obecnych w ananasie znajdziemy witaminę C, witaminę A, witaminę PP, witaminę B2, witaminę B6 oraz kwas foliowy. Natomiast do składników mineralnych obecnych owocu możemy zaliczyć cynk, fosfor, żelazo oraz miedź. Witamina C oraz witamina A zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych chodników i tym samym przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się skóry. Ananasa zawiera także błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego oraz spowalnia procesy trawienia, dzięki temu po posiłku bogatym w błonnik dłużej czujemy sytość.

Podsumowując: wiesz już jak pokroić ananasa na plastry oraz w kostkę. Na stronie znajdziesz sprawdzony sposób na wykorzystanie surowego ananasa do przygotowania wielu potraw. Owoc nadaje delikatną słodyczy do wielu dań. Ananasa najlepiej wykorzystać do przygotowania pysznych ciast oraz deserów. Świetnie sprawdzi się również do przygotowania dań mięsnych — np kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Szybko i łatwo przygotujesz również koktajl na bazie pysznego owocu. Obieranie i krojenie ananasa wcale nie jest trudne.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto