Jak piec kurczaka w piekarniku z termoobiegiem? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kurczak pieczony w całości to doskonała propozycja na potrawę na święta. Kurczaka pieczonego możesz również podać jako pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Jako dodatek do pieczonego kurczaka możesz podać ugotowane lub upieczone ziemniaki, ugotowaną kaszę lub ryż. Warto podać również surówkę przygotowaną na bazie świeżych sezonowych warzyw a poza sezonem warzywa konserwowe lub kiszone. W dalszej czeski dowiesz się, w jakiej temperaturze oraz ile czasu piec kurczaka w całości w piekarniku z termoobiegiem. Przepis na pieczonego kurczaka jest bardzo prosty w wykonaniu, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego.
A więc jak piec kurczaka w piekarniku z termoobiegiem? Na początek przygotuj kurczaka w całości o masie około 1,5 kg, olej rzepakowy, 2 średnie cebule, 3 ząbki czosnku, 1 szklankę wody, pęczek natki pietruszki oraz ulubione przyprawy (możesz wykorzystać przyprawę do kurczaka). Kurczaka dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie odetnij nadmiar skóry oraz tłuszczu z okolicy kupra. Cebulę obierz i pokrój na 8 części. Czosnek obierz. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Warzywa wymieszaj i nafaszeruj nimi wnętrze kurczaka. Przyprawy wymieszaj z olejem czapkowym i marynatą natrzyj dokładnie kurczaka. Kurczaka włóż do naczynia żaroodpornego, zawiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Po dwóch godzinach kurczaka wyciągnij z lodówki, odwiń z folii spożywczej i zalej szklanką wody. Piekarnik z termoobiegiem nagrzej do temperatury około 170°C i kurczaka piecz przez około 90 minut.
Mięso drobiowe to doskonałe źródło łatwoprzyswajalnego białka zwierzęcego. Odpowiednia podaż białka jest bardzo ważna, ponieważ jego odpowiednia ilość jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Białka w organizmie wykorzystywane są między innymi do produkcji hormonów oraz enzymów, do odbudowy uszkodzonych tkanek. Szczególną uwagę należy zwrócić na podaż białka w diecie dzieci w okresie wzrastania. Pieczone mięso z kurczaka stanowi źródło cholesterolu oraz tłuszczów (głównie jednonasyconych, jednak znajdziemy też tłuszcze wielonienasycone oraz nasycone). Pieczone mięso z kurczaka stanowi również źródło witamin z grupy B, a także składników mineralnych, do których możemy zaliczyć wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź oraz selen. Witamina B3 obecna w mięsie z kurczaka bierze udział w wielu reakcjach biochemicznych naszego organizmu i jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Natomiast witamina B6, wchodzi w skład enzymów, które odpowiedzialne są za metabolizm białek, tłuszczy i węglowodanów.
Podsumowując: wiesz już jak zrobić kurczaka pieczonego w całości. Sprawdzony przepis na pieczonego kurczaka stanowi doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Kurczaka pieczonego w całości możesz przygotować także jako smaczne danie na imprezy rodzinne lub ze znajomymi. Pieczenie kurczaka jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Pieczone w piekarniku mięso możesz przygotować bez dodatku tłuszczu.