Jak piec kaczkę?

- Na początek przygotuj kaczkę o masie 2 kg, 2 łyżki majeranku suszonego, 5 ząbków czosnku, 2 płaskie łyżeczki soli, 1 łyżkę oleju rzepakowego, pół łyżeczki tymianku, pół łyżeczki pieprzu mielonego oraz 3 średniej wielkości jabłka.
- Kaczkę umyj i osusz przy pomocy ręczników papierowych.
- Czosnek obierz i posiekaj.
- Do oleju dodaj posiekany czosnek oraz przyprawy.
- Marynatą natrzyj kaczkę z zewnątrz oraz w środku.
- Tak przygotowaną kaczkę włóż do miski i wstaw na noc do lodówki.
- Godzinę przed pieczeniem wyciągnij mięso z lodówki, aby osiągnęło temperaturę pokojową.
- Jabłka obierz, pokój na ćwiartki i usuń z nich gniazda nasienne.
- Tak przygotowane jabłka włóż do wnętrza kaczki i szczelnie zepnij ją wykałaczkami.
- Kaczkę ułóż na brytfannę z rusztem.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C.
- Kaczkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut.
- Po tym czasie temperaturę zmniejsz do 180°C i kaczkę piecz przez około 2 godziny (na każdy kilogram kaczki przypada około 1 godzina pieczenia).
- Na ostatnie 15 minut pieczenia temperaturę ponownie zwiększ do 200°C, aby skórka była chrupiąca.
- W czasie pieczenia kaczkę podlewaj wytopionym z niej tłuszczem.
- Upieczoną kaszkę pozostaw na 15 minut, zanim ją rozkroisz.