Jak piec kaczkę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Pieczenie to sposób obróbki termicznej, który polega na ogrzewaniu potrawy w piekarniku pod wpływem nagrzanego powietrza. Kaczka to mięso bardzo popularne w wielu kuchniach świata. Często podawane jest na elegancki obiad lub serwowane podczas świąt. W dalszej części dowiesz się jak przygotować kaczkę do pieczenia oraz jak upiec kaczkę w całości w piekarniku. Kaczkę możemy przygotować z dodatkiem jabłek, pomarańczy i wielu innych, ciekawych produktów. Mięso kaczki jest dość tłuste, jednak odpowiednio przygotowane staje się kruche oraz soczyste. Sprawdzony przepis na pieczoną kaczkę jest dość trudny w przygotowaniu, dlatego warto posiadać pewne doświadczenie kulinarne. Pyszna kaczka doskonale smakuje z pieczonymi ziemniaczkami oraz surówką z buraczków.
A więc jak piec kaczkę? Na początek przygotuj kaczkę o masie 2 kg, 2 łyżki majeranku suszonego, 5 ząbków czosnku, 2 płaskie łyżeczki soli, 1 łyżkę oleju rzepakowego, pół łyżeczki tymianku, pół łyżeczki pieprzu mielonego oraz 3 średniej wielkości jabłka. Kaczkę umyj i osusz przy pomocy ręczników papierowych. Czosnek obierz i posiekaj. Do oleju dodaj posiekany czosnek oraz przyprawy. Marynatą natrzyj kaczkę z zewnątrz oraz w środku. Tak przygotowaną kaczkę włóż do miski i wstaw na noc do lodówki. Godzinę przed pieczeniem wyciągnij mięso z lodówki, aby osiągnęło temperaturę pokojową. Jabłka obierz, pokój na ćwiartki i usuń z nich gniazda nasienne. Tak przygotowane jabłka włóż do wnętrza kaczki i szczelnie zepnij ją wykałaczkami. Kaczkę ułóż na brytfannę z rusztem. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Kaczkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejsz do 180°C i kaczkę piecz przez około 2 godziny (na każdy kilogram kaczki przypada około 1 godzina pieczenia). Na ostatnie 15 minut pieczenia temperaturę ponownie zwiększ do 200°C, aby skórka była chrupiąca. W czasie pieczenia kaczkę podlewaj wytopionym z niej tłuszczem. Upieczoną kaszkę pozostaw na 15 minut, zanim ją rozkroisz.
Mięso kaczki to staropolski przysmak. Jest to mięso dość tłuste i zawiera spore ilości cholesterolu. Mięso kaczki zasobne jest w witaminy z grupy B, sód, magnez, cynk, żelazo, potas, wapń i fosfor. Zawiera sporą ilość tłuszczu, są to jednak kwasy tłuszczowe jednonienasycone, czyli korzystnie wpływające na nasz układ sercowo-naczyniowy. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała.
Podsumowując: wiesz już ile czasu przeznaczyć na pieczenie kaczki. Temperatura pieczenia kaczki wynosi około 180°C, warto jednak pamiętać, że na samym początku pieczenia oraz pod koniec pieczenia temperatura powinna wynosić około 200°C. Najlepsza kaczka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Dobrze przygotowania kaczka powinna być soczysta i jednocześnie krucha. Do faszerowania kaczki możesz wykorzystać także inne owoce, np. pomarańcze, które dodatkowo wzbogacą danie w wiele ciekawych smaków.