Jak piec frytki w piekarniku? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jak piec frytki w piekarniku? Oto najprostszy sposób na przygotowanie smacznych frytek prosto z piekarnika:
- Ziemniaki umyj, jeśli chcesz, możesz je też obrać. Pokrój je na cienkie paseczki. Pamiętaj, że im cieńsze, tym szybciej się upieką, jednak gdy są zbyt cienkie, przypalą się łatwiej.
- Ziemniaki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- W miseczce zmieszaj 2 łyżki oliwy oraz ulubione przyprawy - świetnie sprawdzi się bazylia, oregano, czosnek mielony, papryka słodka, rozmaryn i tymianek.
- Ziemniaki polej oliwą z ziołami.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni i piecz frytki przez 30 minut, aż będą chrupiące i złociste. Czas pieczenia może się jednak różnić w zależności od grubości i wielkości ziemniaków.
Frytki z piekarnika to doskonały pomysł na smaczny dodatek do wielu dań. Domowe frytki robi się w niezwykle prosty sposób. W dodatku potrzebujesz do nich tylko kilku składników. Zwykle wystarczą ziemniaki, oliwa i przyprawy. Możesz też zrobić je bez tłuszczu. Zwłaszcza jeśli chcesz zmniejszyć ich kaloryczność. Idealnie sprawdzają się do nich proste i smaczne sosy, które z łatwością zrobisz w domu, na przykład: na bazie jogurtu i czosnku, a także majonezu, chili i soku z cytryny. By upiec smaczne frytki musisz dostosować temperatura pieczenia w piekarniku do posiadanego składnika. To znaczy, nie powinna być zbyt wysoka ani niska - najlepiej sprawdzi się 200 - 210 stopni C.
Frytki, czyli potrawa z pokrojonych w paseczki ziemniaków, to danie, którego raczej nie trzeba nikomu przedstawiać. Popularne jest w kuchni amerykańskiej i brytyjskiej, jednak na całym świecie można znaleźć je we wszystkich restauracjach szybkiej obsługi i nie tylko. Nic dziwnego, na punkcie frytek oszalał świat, a na pewno wszyscy miłośnicy ziemniaków. Frytki to doskonały pomysł na dodatek do obiadu, są smaczne, a przy tym łatwe, w dodatku większość dzieci i dorosłych je kocha. Jednak najzdrowsze i najlepsze są te domowe. W dodatku pieczone w piekarniku frytki są znacznie lżejsze niż ich smażone odpowiedniczki.
Teraz gdy już wiesz, jak się robi frytki z piekarnika i ile piec je, by były chrupiące, możesz sięgać po nie częściej. Jeśli brakuje CI pomysłów na to jak stworzyć smaczne frytki, koniecznie sięgnij do wyróżnianych propozycji na te stronie. Znajdziesz tam proste pomysły na naprawdę ciekawe frytki, nie tylko z ziemniaków. Spróbuj różnych rodzajów frytek, jednak pamiętaj, że to właśnie te pieczone w piekarniku są najzdrowsze i zawierają najmniej tłuszczu. Frytki możesz jednak stworzyć także z innych warzyw, doskonale sprawdzi się do tego:
- marchewka,
- batat,
- pietruszka,
- seler korzeniowy,
- burak.
Wszystkie przygotowuje się w podobny sposób, choć różnić się będzie czas pieczenia. Dlatego, jeśli planujesz przygotować frytki z innych warzyw, koniecznie sprawdzaj je co jakiś czas. Zamiana ziemniaków na inne warzywa pozwala włączyć do menu większa ilość warzyw w prosty, ale naprawdę smaczny sposób. Dzieci chętniej spróbują nowego warzywa, które przypomina ukochane przez nie danie.