Jak piec ciasto francuskie? Co jeszcze warto wiedzieć?
Ciasto francuskie to uniwersalny produkt spożywczy, który powinien się znaleźć w lodówce każdego z nas. Dzięki niemu w krótkim czasie przygotujesz szybki i pyszny posiłek. To, co znajdzie się w środku, nie ma znaczenia, możesz przygotować je z nadzieniem na słono lub słodko.
Skoro już wiesz, co może znaleźć się w środku, dowiedz się jak piec ciasto francuskie, aby było pyszne i chrupiące.
Czas pieczenia jest niezwykle krótki, ponieważ wynosi jedyne 15-20 minut, temperatura pieczenia natomiast wynosi 180 stopni.
Skoro już wiesz, jak upiec ciasto francuskie poznaj mój przepis na pyszne pizzerinki z ciasta francuskiego to idealna propozycja przekąski, nie tylko dla dzieci, ale też dla wszystkich dorosłych.
Mini pizze według mojego sprawdzonego przepisu wykonasz błyskawicznie.
Zatem jak zrobić pizzerinki z ciasta francuskiego?
Do ich wykonania będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, czyli ciasta francuskiego. Ja zazwyczaj korzystam z gotowego ciasta w rulonie, które jest dostępne, w każdym większym sklepie. Dzięki niemu przepyszne przekąski powstają w 15 minut. Jeśli jednak chcesz, śmiało możesz przygotować ciasto od podstaw, to będzie jednak trochę bardziej czasochłonne, ciasto francuskie musi leżakować w lodówce przez godzinę.
Dlatego zawsze mam w swojej lodówce gotowe ciasto francuskie w rulonie.
Wystarczy, że rozwiniesz gotowe ciasto na stole i wytniesz z niego koła za pomocą większej szklanki, dokładnie tak jak robi się to przy pierogach. Możesz, także wyciąć z niego kwadraty. Kształt nie ma większego znaczenia. Tak przygotowane spody posmaruj delikatnie koncentratem pomidorowym i posyp oregano. Teraz czas na nasze dodatki, klasyczna pizza nie obejdzie się bez sera, szynki i pieczarek. Dokładnie takie dodatki znajdą się w moich mini pizzach. Ty możesz je oczywiście dowolnie modyfikować.
Na warstwie koncentratu ułóż drobno pokrojone pieczarki i szynkę, a dopiero na to plasterki sera. Ja używam zazwyczaj mozzarelli, którą kroję tylko w paski, jest ona mniej kaloryczna niż sery żółte. Jeśli liczysz kalorie, możesz skorzystać w mozzarelli w wersji light, będzie ona się charakteryzować niższą zawartością tłuszczu w swoim składzie.
Tak przygotowane mini pizze upieczemy w piekarniku, po 15 minutach będą już dobre do spożycia. Pizzerinki są pyszne na gorąco, podawane prosto z pieca, ale będą smaczne też na zimno, więc nie ma obaw, jeśli przygotujesz ich za dużo.
Jak widzisz mój przepis na pizzerinki z ciasta francuskiego jest bardzo prosty i szybki, poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma doświadczenia w kuchni. Będzie to idealny pomysł na
przekąskę podczas zabawy sylwestrowej w gronie Twoich przyjaciół lub na rodzinne przyjęcie. Pokochają je nie tylko dorośli, ale przede wszystkim dzieci.