Jak piec bezę?

Beza to świetna baza dla wielu deserów. Jej przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane. A więc jak piec bezę?
- Przygotuj potrzebne składniki, będziesz potrzebować:
- białek,
- cukru pudru,
- mąki ziemniaczanej,
- sok z cytryny.
- W dużej misce ubij na sztywną pianę białka.
- Następnie łyżką dodawaj małe porcje cukru i nadal ubijaj mikserem na małych obrotach. Ubijaj tak długo, aż rozpuści się cały cukier. Do masy dodaj skrobię i sok z cytryny.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, masę bezową rozłóż delikatnie tak, by tworzyła dość spory okrąg.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez 90 minut.
- Po tym czasie pozostaw bezę w piekarniku jeszcze przez 15 minut.
Jeśli Twój piekarnik bardzo mocno grzeje, możesz obniżyć temperaturę do 100 stopni.