Jak pić siemię lniane? Co jeszcze warto wiedzieć?
Siemię lniane to brązowe i niewielkie nasiona lnu zwyczajnego, który od lat znany jest ze swoich zdrowotnych i leczniczych właściwości. Ziarenka łagodzą dolegliwości układu pokarmowego i oddechowego, osłaniając żołądek i gardło, normują procesy trawienia, oczyszczają jelita i wspomagają odchudzanie, gdyż dają uczucie sytości. Siemię lniane najczęściej stosuje się w formie naparu do picia. Sporządza się go, zalewając mielone ziarna przegotowaną, gorącą wodą. Siemię lniane bogate jest w kwasy tłuszczowe, głównie te najbardziej pożądane, czyli omega-3 i omega-6. Jest dobrym źródłem białka. Nasiona lnu zwyczajnego to surowiec znany z zawartości śluzów i błonnika pokarmowego. Nie brak w nim również witamin (np. A, C, E) oraz minerałów (magnez, potas, sód, fosfor, żelazo, miedź, mangan, cynk). Dla większości osób stosowanie siemienia lnianego jest całkowicie bezpieczne. Len niezwykle rzadko wywołuje jakiekolwiek skutki uboczne czy reakcję alergiczną. Siemię lniane działa także antyoksydacyjnie. Powoduje redukcję reaktywnych form tlenu, zmniejsza także wątrobową peroksydację lipidów. Spożywanie siemienia lnianego może okazać się zasadne, jeśli chcemy wspomóc z regenerację naszej wątrobie.
Siemię lniane wykazuje działanie:
- poprawiające trawienie,
- obniżające ciśnienie krwi,
- zmniejszające stany zapalne,
- zapobiegające rozwojowi choroby wieńcowej i miażdżycy,
- zmniejszające zaparcia,
- obniżające poziom glukozy we krwi,
- poprawiające pamięć i koncentrację,
Siemię lniane to niezwykle zdrowy dodatek do diety. Wiele osób stosuje go jako odżywczy napar. A więc jak pić siemię lniane? Nie trzeba bardzo się napracować, by przygotować je do picia. To najprostszy przepis na napar z niego:
- łyżeczki zmielonych nasion należy zalać 1/2 szklanki wrzącej wody i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie napar można odcedzić lub pić z siemieniem.
- łyżeczki całych ziaren można zaleć 1/2 szklanki zimnej wody i chwilę ( ok. 10 minut) pogotować w rondelku. Następnie należy przestudzić napar. Można go też odcedzić.
Warto jednak pamiętać, że gęsty napar z siemienia lnianego może lepiej przyklejać się do błony śluzowej przewodu pokarmowego i tym samym skuteczniej na nią działać.
Jeśli nie lubisz smaku siemienia, jego zmieloną formę możesz dodać do koktajlu. Pamiętaj, że jeśli chcesz używać mielone nasiona lnu, to najlepiej zmielić je własnoręcznie. Te sklepowe często są odtłuszczone, a przez co pozbawione wszystkich cennych właściwości. Obróbka termiczna oraz mielenie sprzyjają utlenianiu witamin. Co za tym idzie, najlepszym rozwiązaniem jest mielenie siemienia lnianego tuż przed spożyciem.
Teraz gdy wiesz już jak parzyć siemię lniane, na pewno zainteresuje Cię również jak je spożywać. Ziarna zalane wodą najlepiej spożywać po śniadaniu. Dzięki temu ochronna warstwa, którą tworzą, nie zaburzy wchłaniania składników odżywczych z posiłku. Jednak dla osób z chorobą wrzodową, czy zapaleniem żołądka lepszym wyborem może też być spożywanie kleiku na czczo, dla ochrony układu pokarmowego. Zastanawiasz się jak często pić to zdrowe siemię? Wystarczy raz dziennie, jeśli jednak cierpisz z powodu chorób układu pokarmowego, możesz to robić nawet częściej. To pomysł na napar, który przynosi prawdziwą ulgę.