Jak pić ocet jabłkowy?

Aby przekonać się o korzystnym działaniu octu jabłkowego powinniśmy spożywać go dwa razy dziennie, za każdym razem mieszamy dwie łyżki stołowe octu jabłkowego ze szklanką wody:

1. Po obudzeniu przed śniadaniem.

2. Tuż przed obiadem, czyli w połowie dnia.

Wodę z octem jabłkowym najlepiej spożywać przez słomkę, dzięki temu zniwelujemy niekorzystne działanie octu na szkliwo zębów.

Zobacz pytania podobne do jak pić ocet jabłkowy?

To może wydać Ci się interesujące

Jak pić ocet jabłkowy? Co jeszcze warto wiedzieć?

Ocet jabłkowy w ostatnim czasie stał się bardzo popularny, a wiele osób sięga po niego w codziennym życiu. Niestety nie można tak po prostu sięgnąć po ocet jabłkowy, jak po zwykły napój. Jak pić ocet jabłkowy, aby było bezpiecznie, kiedy i jak często powinien znaleźć się on w naszym jadłospisie?

Aby przekonać się o korzystnym działaniu octu jabłkowego powinniśmy spożywać go dwa razy dziennie, za każdym razem mieszamy dwie łyżki stołowe octu jabłkowego ze szklanką wody:

1. Po obudzeniu przed śniadaniem.

2. Tuż przed obiadem, czyli w połowie dnia.

Wodę z octem jabłkowym najlepiej spożywać przez słomkę, dzięki temu zniwelujemy niekorzystne działanie octu na szkliwo zębów. W ten sposób powinniśmy spożywać roztwór octu z wodą. Ten sprawdzony sposób jest jak najbardziej bezpieczny. Równie duże znaczenie ma to, kiedy spożywamy ocet jabłkowy, najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie go przed śniadaniem i przed największym posiłkiem w ciągu dnia, czyli np. obiadem lub kolacją.

Ocet jabłkowy jest bogatym źródłem substancji odżywczych, do których należą aminokwasy, pektyny oraz polifenole, a także wiele witamin jak: A, C, B i E, a także składniki mineralne w postaci sodu, potasu, wapnia, krzemu, magnezu, żelaza czy fosforu.

Dzięki zawartości tych składników octowi przypisuje się działanie obniżające poziom cholesterolu, zapobiegające miażdżycy i nadciśnieniu, regulujące procesy trawienne czy wzmacniające naczynia krwionośne, a także antyoksydanty takie jak witamina E, które działają przeciwnowotworowo i przeciwstarzeniowo. Dodatkowo osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej powinny sięgać po roztwór octu jabłkowego z wodą, ponieważ spożyty tuż przed obfitym posiłkiem zmniejsza indeks glikemiczny, który jest kluczowy w tych zaburzeniach.

Ocet możemy kupić już w większości sklepów, a szczególnie w tych większych, jeśli jednak masz chwilę czasu, możesz przygotować go samodzielnie w swoim domu.

W jaki sposób to zrobić?

Wystarczy, że zaopatrzysz się w jabłka i drożdże, dzięki którym zawarty w jabłkach cukier zamieni się w alkohol. Nastąpi fermentacja octowa, dzięki czemu powstanie

kwas octowy, który jest głównym składnikiem octu jabłkowego. Płyn wyróżnia się przyjemnym, jabłkowym aromatem i ciekawą, żółto-bursztynową barwą. Jest lekko mętny, a w smaku kwaśny i octowy. W pierwszej kolejności jabłka dokładnie umyj, osusz i pokrój w ćwiartki, umieść w dużym słoju i zalej przegotowaną, letnią, osłodzoną wodą. Następnie przykryj słoik i zabezpiecz, aby gaza nie spadła. Odstaw słoik z ciemne i ciepłe miejsce. Zatem jeśli masz problemy z

- z nadwagą i otyłością,

- stanem przedcukrzycowym, cukrzycą i insulinoopornością

- zachowaniem odpowiedniego poziom cholesterolu,

- wystąpieniem miażdżycy,

- ryzykiem rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego,

- refluksem i zgagą.

Koniecznie przygotuj ten zdrowy napój i zacznij stosować go 2 razy dziennie. Nawet jeśli nie zmagasz się z wyżej wymienionymi dolegliwościami, ale wiesz, jak prawidłowo pić ocet jabłkowy i jak stosować ten roztwór, śmiało możesz włączyć ocet jabłkowy do swojego jadłospisu.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto