Jak pić ocet jabłkowy? Co jeszcze warto wiedzieć?
Ocet jabłkowy w ostatnim czasie stał się bardzo popularny, a wiele osób sięga po niego w codziennym życiu. Niestety nie można tak po prostu sięgnąć po ocet jabłkowy, jak po zwykły napój. Jak pić ocet jabłkowy, aby było bezpiecznie, kiedy i jak często powinien znaleźć się on w naszym jadłospisie?
Aby przekonać się o korzystnym działaniu octu jabłkowego powinniśmy spożywać go dwa razy dziennie, za każdym razem mieszamy dwie łyżki stołowe octu jabłkowego ze szklanką wody:
- Po obudzeniu przed śniadaniem.
- Tuż przed obiadem, czyli w połowie dnia.
Wodę z octem jabłkowym najlepiej spożywać przez słomkę, dzięki temu zniwelujemy niekorzystne działanie octu na szkliwo zębów. W ten sposób powinniśmy spożywać roztwór octu z wodą. Ten sprawdzony sposób jest jak najbardziej bezpieczny. Równie duże znaczenie ma to, kiedy spożywamy ocet jabłkowy, najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie go przed śniadaniem i przed największym posiłkiem w ciągu dnia, czyli np. obiadem lub kolacją.
Ocet jabłkowy jest bogatym źródłem substancji odżywczych, do których należą aminokwasy, pektyny oraz polifenole, a także wiele witamin jak: A, C, B i E, a także składniki mineralne w postaci sodu, potasu, wapnia, krzemu, magnezu, żelaza czy fosforu.
Dzięki zawartości tych składników octowi przypisuje się działanie obniżające poziom cholesterolu, zapobiegające miażdżycy i nadciśnieniu, regulujące procesy trawienne czy wzmacniające naczynia krwionośne, a także antyoksydanty takie jak witamina E, które działają przeciwnowotworowo i przeciwstarzeniowo. Dodatkowo osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej powinny sięgać po roztwór octu jabłkowego z wodą, ponieważ spożyty tuż przed obfitym posiłkiem zmniejsza indeks glikemiczny, który jest kluczowy w tych zaburzeniach.
Ocet możemy kupić już w większości sklepów, a szczególnie w tych większych, jeśli jednak masz chwilę czasu, możesz przygotować go samodzielnie w swoim domu.
W jaki sposób to zrobić?
Wystarczy, że zaopatrzysz się w jabłka i drożdże, dzięki którym zawarty w jabłkach cukier zamieni się w alkohol. Nastąpi fermentacja octowa, dzięki czemu powstanie
kwas octowy, który jest głównym składnikiem octu jabłkowego. Płyn wyróżnia się przyjemnym, jabłkowym aromatem i ciekawą, żółto-bursztynową barwą. Jest lekko mętny, a w smaku kwaśny i octowy. W pierwszej kolejności jabłka dokładnie umyj, osusz i pokrój w ćwiartki, umieść w dużym słoju i zalej przegotowaną, letnią, osłodzoną wodą. Następnie przykryj słoik i zabezpiecz, aby gaza nie spadła. Odstaw słoik z ciemne i ciepłe miejsce. Zatem jeśli masz problemy z
- z nadwagą i otyłością,
- stanem przedcukrzycowym, cukrzycą i insulinoopornością
- zachowaniem odpowiedniego poziom cholesterolu,
- wystąpieniem miażdżycy,
- ryzykiem rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego,
- refluksem i zgagą.
Koniecznie przygotuj ten zdrowy napój i zacznij stosować go 2 razy dziennie. Nawet jeśli nie zmagasz się z wyżej wymienionymi dolegliwościami, ale wiesz, jak prawidłowo pić ocet jabłkowy i jak stosować ten roztwór, śmiało możesz włączyć ocet jabłkowy do swojego jadłospisu.