Jak pić herbatę z białej morwy? Co jeszcze warto wiedzieć?
Morawa biała zaliczana jest do niej wielkich drzew liściastych z rodziny morwowatych. Zarówno liście, jak i owoce morwy są jadalne i mogą zostać wykorzystane do przygotowania wielu ciekawych potraw lub przetworów. W dalszej części dowiesz się jak stosować, kiedy pić oraz ile pić naparu z owoców morwy. Morwa biała to owoc, który posiada spore ilości substancji odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Owoce morwy białej dojrzewają w lipcu, dlatego w tym okresie warto po nie sięgać. Poza sezonem warto sięgać po suszone owoce morwy białej, które dostępne są w sklepach.
Ze świeżej morwy przygotowujesz pyszne konfitury, które możesz wykorzystać do zrobienia deserów, ciast, jako słodki dodatek do herbaty lub podać z pieczywem jako kanapkę. Morwę możesz wykorzystać także do przygotowania dżemów, warto jednak połączyć ją z innymi owocami (np. z gruszkami czy jabłkami). Na bazie morwy przygotowujesz również sok, który będzie doskonałym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Owoce możesz także wysuszyć lub przygotować z nich nalewkę. Z suszonej morwy przygotujesz również pyszną herbatę.
A jak pić herbatę z białej morwy? Herbata z morwy białej przygotowywana jest na bazie suszonych liści morwy. Aby osiągnąć zadowalające efekty należy regularnie stosować napar, który przygotowywany jest z 1 grama suszonych liści morwy około 100 ml wrzącej wody. Napar należy pozostawić na około 5 minut, po tym czasie nadaje się do spożycia. Herbatę najlepiej pić 1-2 razy dziennie.
Herbaty z dodatkiem morwy nie powinny spożywać kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Osoby przewlekle chore i przyjmujące leki powinny skonsultować spożywanie morwy z lekarzem, ponieważ roślina ta może wchodzić w interakcje z lekami, dlatego warto zachować rozsądek.
Owoce morwy białej to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Znajdziemy w nich witaminę C, niektóre witaminy z grupy B, żelazo, miedź, cynk, mangan, potas oraz wapń. Obecne są w niej również aminokwasy egzogenne - czyli takie, których nasz organizm nie potrafi samodzielnie wytworzyć (zaliczymy do nich metioninę, treoninę, argininę oraz leucynę). Owoce morwy białej zawierają również antyoksydanty - czyli związki, które zmniejszają produkcję wolnych rodników (przyczyniają się przez to do zmniejszonego ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia procesów starzenia się organizmu).
Morwa biała posiada wiele właściwości zdrowotnych. Możemy zaliczyć do nich:
- wspomaganie procesów regulacji poziomu glukozy we krwi;
- wspomaganie w walce z wolnymi rodnikami;
- zmniejszenie ryzyka rozwoju miażdżycy;
- wspomaganie procesu odchudzania;
- działanie antybakteryjne oraz przeciwwirusowe;
- wpływ na poprawę perystaltyki jelit;
- działanie moczopędne.
Podsumowując: wiesz już jaką ilość herbaty z dodatkiem suszonych liści morwy białej pić, aby osiągnąć zadowalające efekty. Właściwości zdrowotne morwy białej są cenione, jednak nie każdy powinien ją spożywać. Morwy białej nie powinny spożywać kobiety w ciąży oraz karmiące, a także osoby przyjmujące leki obniżające poziom cholesterolu, oraz leki obniżające poziom glukozy. Herbata z morwy białej spożywana w nadmiarze może powodować skutki uboczne, dlatego warto pić ją z umiarem.