Jak pić brandy? Co jeszcze warto wiedzieć?
Brandy to napój alkoholowy, który produkowany jest podczas procesu destylacji wina. Do jego produkcji najczęściej wykorzystywane jest wino gronowe. Brandy może być destylowane także z wina owocowego, jednak powinno być odpowiednio oznaczone (np. brandy produkowane z wina wiśniowego powinno nosić nazwę Cherry Brandy). W dalszej części dowiesz się, jak się pije brandy oraz z czym pić ten alkohol. Dowiesz się również, w czym podawać brandy. Moc brandy jest nie mniejsza niż 36%. Nazwa brandy pochodzi od holenderskiego słowa „brandewijn” co w tłumaczeniu na polskie oznacza destylowane wino. Brandy określane jest również jako wypalanka - nazwa ta nawiązuje do tradycyjnej metody destylacji.
Możemy wyróżnić kilka rodzajów brandy, które dzielimy ze względu na pochodzenie oraz owoce, z których wyprodukowano wino. Brandy możemy podzielić na:
- kirsch, które produkowane jest na bazie czereśni;
- koniak, który produkowany jest z win francuskich z miejscowości Cognac;
- armaniak, który produkowany jest z win francuskich z Armagnacu;
- kalwados, który produkowany jest poprzez destylację cydru. Produkowany jest w miejscowości Calvados;
- grappa, orujo oraz marc, do których produkcji wykorzystuje się fermentujące pestki winogron. Odpowiednio produkowane są we Włoszech, Hiszpanii oraz Francji;
- śliwowica, która produkowana jest na bazie śliwek węgierek.
A więc jak pić brandy i jak podawać brandy? Podawanie brandy zależy przede wszystkim od upodobań oraz preferencji smakowych. Brandy najlepiej podawać saute w temperaturze pokojowej. Najlepiej podać je w snifterce lub koniakówce napełniając ją do ¼ wysokości. Brandy warto pić małymi łyczkami, delektując się jej smakiem. Dodatkowo możesz trzymać kieliszek za czaszę, dzięki czemu delikatnie podgrzejesz ją ciepłem dłoni - dzięki temu brandy może uwolnić swój aromat nieco szybciej. Brandy warto podać w towarzystwie gorzkiej czekolady, orzechów, pomarańczy oraz expresso lub jako dodatek do lodów, oraz deserów. Brandy możesz podać także z cygarem, jeśli je lubisz. Brandy możesz wykorzystać również do drinków. Drinki z brandy możesz przygotować z sokiem oraz z lodem. Możesz przygotować również brandy z colą, jednak cola może zabić aromat brandy.
Na bazie brandy przygotujesz pyszne drinki. Możemy zaliczyć do nich:
- Sidecar, czyli połączenia brandy z likierem pomarańczowym oraz sokiem z cytryny. Do przygotowania drinka wykorzystuje się także lód. Drink ten jest orzeźwiający i jednocześnie bardzo wytrawny. Możesz ozdobić go przy pomocy skórki limonki owiniętej na słomce.
- Stinger, czyli brandy z dodatkiem likieru miętowego. Drink ten podaje się w szklance old-fashioned.
- Chocolate Stinger, czyli modyfikacja w/w wersji drinka. W tym przepisie 10 ml likieru miętowego zamienia się na 20 ml likieru kakaowego. Otrzymasz w ten sposób bardziej aromatyczny drink, który warto podać po posiłku.
A jak pić napoleona? Na początek przygotuj 60 ml ginu, 15 ml likieru pomarańczowego na bazie brandy oraz 15 ml Dubonnet Rouge. Do shakera wlej wszystkie składniki i wypełnij go lodem. Całość dokładnie wstrząśnij. Podawaj w schłodzonym kieliszku koktajlowym.