Jak peklować mięso do wędzenia?

By przygotować mięso do wędzenia można użyć dwóch rodzajów peklowania:
- Peklowanie na sucho - polega na wtarciu przygotowanej wcześniej mieszanki przypraw i ziół w mięso, bez dodatku wody, a następnie pozostawienie go do odpowiedniego skruszenia i zamarynowania. Trwa to od kilku do kilkunastu dni. Używa się jej do peklowania mięsa bez kości.
- Peklowanie na mokro - przyprawy należy rozpuścić w ciepłej wodzie, a następnie trzeba marynować w niej mięso. Proces przebiega podobnie jak przy peklowaniu na sucho.
Do przygotowania mieszanki peklującej potrzebujesz odpowiedniej ilości soli peklującej - zwykle przyjmuje się, że powinno to być około 40 gramów peklosoli - na 1 kg mięsa. Mięso należy zamarynować w chłodnym pomieszczeniu, o temperaturze 2 – 8 stopni Celsjusza.