Jak pasteryzować ogórki kiszone? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jak pasteryzować ogórki kiszone? Kiszonki to rodzaj przetworów, których nie trzeba pasteryzować wcale. Jednak jeśli chcesz zachować ich smak bez konieczności przechowywania w zimnym miejscu, możesz wykorzystać dwa sposoby:
- pasteryzacja w piekarniku - Pasteryzacja ogórków kiszonych w piekarniku powinna trwać 30 minut w temperaturze 130 stopni C. Słoiki z ogórkami kiszonymi ostudź w piekarniku, lekko uchylając drzwiczki.
- pasteryzacja w garnku - słoiki z ogórkami włóż do garnka ze ściereczką na dnie. Słoiki nie powinny się dotykać. Garnek wypełnij wodą, do 3/4 wysokości słoika. Wodę w garnku zagotuj, a następnie całość gotuj jeszcze 5 minut. Po tym czasie słoiki delikatnie wyciągnij i ostudź.
Wiele osób zastanawia się, czy ogórki kiszone trzeba pasteryzować. Odpowiedź jest bardzo prosta: nie. Kiszonki to specyficzne przetwory. W przypadku konfitur, czy soków, staramy się zrobić wszystko, by nie zaszły w nich procesy fermentacji, a jeśli chodzi o kiszone warzywa, to właśnie fermentacja jest podstawą ich zmienionego smaku, czy dłuższej zdatności do spożycia. Oczywiście można jednak użyć pasteryzacji. Zwłaszcza jeśli chcesz zatrzymać proces fermentacji w odpowiednim dla siebie momencie. Pasteryzuje się je również, żeby były twarde.
Jak się pasteryzuje przetwory na zimę? Najlepiej wykorzystać do tego duży garnek lub piekarnik. To sprawdzony sposób na pasteryzację w domu.
Ogórki kiszone to doskonały pomysł na smaczne przetwory. To również świetny i bardzo zdrowy dodatek do wszelkiego rodzaju dań. Robi się je niezwykle łatwo, a ich smak pozytywnie zaskakuje każdego, kto ich spróbuje. Sprawdzą się jako surówka, dodatek do kanapek czy pysznej sałatki. Można je jeść w całości, kroić czy trzeć. Nadają się również na pyszną zupę ogórkową. Te pyszne ogórki są również bardzo zdrowe. Zawierają probiotyczne bakterie, które pozytywnie wpływają na pracę układu pokarmowego, mają także mało kalorii i niski indeks glikemiczny. Będą idealnym wyborem na diecie redukcyjnej, a także dla osób, które dbają o zdrowe i dobrze zbilansowane menu. Dostarczają również sporo błonnika. Ogórki smakują wybornie, a przy tym wspierają zdrowie i odporność organizmu, dlatego powinny gościć w diecie jak najczęściej. Na szczęście ich smak jest bardzo uniwersalny, dlatego można je dodawać do praktycznie każdej wytrawnej potrawy. Te domowe przetwory na pewno przypadną do gustu całej rodzinie. Smakują dużo lepiej niż sklepowe odpowiedniki, dlatego warto poświęcić chwilę czasu, by przygotować je samemu w domu. Sprawdzą się również dla miłośników gotowania, którzy kochają przetwory, zwłaszcza te w wersji wytrawnej.
Bez wątpienia ogórki kiszone to naturalny probiotyk. Kwas mlekowy, który powstaje w czasie fermentacji, posiada wiele wartości zdrowotnych. Bardzo dobrze wpływa na układ odpornościowy, a także usuwa toksyny, reguluje florę bakteryjną w jelitach i oczyszcza. Ze względu na zawartość witamin z grupy B, woda po kiszonych ogórkach poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Reguluje również ciśnienie krwi oraz łagodzi migrenowe bóle głowy, a nawet kaszel. Wykazuje także działanie uspokajające, przeciwzapalne, przeciwbólowe i moczopędne.