Jak pasteryzować bigos? Co jeszcze warto wiedzieć?
Domowy bigos to doskonały domowy przysmak. Zastanawiasz się jednak jak pasteryzować bigos w słoikach, by dłużej go przechowywać? Oto prosty sposób:
- Bigos wystudź i przełóż do czystych, wyparzonych słoików.
- Do dużego garnka włóż ściereczkę kuchenną lub ręcznik i wstaw słoiki z bigosem.
- Wlej do garnka zimną wodę, by przykrywała słoiki co najmniej w połowie. Zagotuj wodę.
- Zmniejsz ogień i pasteryzuj 20 minut.
- Po tym czasie wyciągnij słoiki i ostudź.
Zastanawiasz się jak zrobić bigos w słoiki? Pasteryzacja tego dania nie powinna przysporzyć Ci problemów. jeśli szukasz inspiracji na bigos w słoikach, koniecznie zajrzyj do wyróżnionych propozycji na tej stronie. Znajdziesz tam niejeden przepis na bigos. To doskonały pomysł na
Wekowanie to niezwykle popularna metoda przedłużania trwałości produktów spożywczych. To technika konserwacji za pomocą odpowiednio dobranego podgrzewania produktów spożywczych, tak aby zniszczyć lub zahamować wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych lub enzymów przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i uniknięciu obniżenia ich wartości odżywczych. Zwykle odbywa się w temperaturze od 75 do 100 stopni C. Pasteryzacja bigosu sprawi, że nie zmarnujesz tego pysznego dania, które ciężko jest ugotować w małych porcjach. Warto wiedzieć, że to ile gotować należy produkty w trakcie pasteryzacji zależy od wielu czynników. Czas gotowania jest zależny od wielkości słoików, czy rozdrobnienia produktu w słoiku.
Czy bigos to zdrowe danie? Wszystko zależy od tego jak je przyrządzimy. Bigos zawiera dużo kapusty kiszonej, która posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Kiszonki są znane ze swoich cudownych właściwości. Jest to źródło witamin i minerałów. Znajdziemy w niej witaminę C, magnez, potas, wapń i żelazo. Jeśli jednak dodamy do niego sporo kiełbasy i wędliny, to zmniejszymy jego prozdrowotne właściwości. Taki bigos będzie nie tylko bardzo ciężkostrawny, ale również obfituje w sól, która w nadmiarze może mieć negatywny wpływ na układ krwionośny i pracę serca. Dodatki, które zwykle lądują w bigosie - takie jak suszone owoce, czy grzyby też mogą mieć dobroczynny wpływ na zdrowie. Staraj się jednak nie wybierać suszonych owoców, które są dodatkowo dosładzane. To sprawi, że będą nie tylko miały wysoki indeks glikemiczny, ale również obfitują w cukry proste, które w nadmiarze są szkodliwe. Jeśli możesz, poszukaj również suszonych owoców, które nie są siarkowane.
Przepisy na przygotowanie bigosu są bardzo różne w zależności od regionu. Bigos to tradycyjne danie kuchni staropolskiej. Bigos można przygotować z kapusty słodkiej, kiszonej lub z połączenia obydwu rodzajów. Wyróżnia się bigosy wegetariańskie, a także z dodatkiem mięsa. Możemy dodać do niego suszone owoce lub konfiturę. Wykwintny bigos na święta gotuje się z dodatkiem czerwonego wina. Bigos wymaga długiego czasu gotowania na wolnym ogniu — warto mieszać go co jakiś czas, aby się nie przypalił. Sprawdzony przepis na bigos możemy wykorzystać, aby przygotować dobry obiad dla całej rodziny.