Jak parzyć szynkę peklowaną?

Jak parzyć szynkę peklowaną
Jak parzyć szynkę peklowaną
ikona podziel się
Opublikowano: 10.06.2023 r., 19:50 | Autor: Oliwia Gawron

Peklowanie podobnie jak wędzenie to szybki i sprawdzony sposób konserwacji żywności, który towarzyszy nam od lat. Dlatego koniecznie dowiedz się jak parzyć szynkę peklowaną?

  1. Mięso włóż do zalewy z solą peklującą. Zostaw na minimum 24 h.
  2. Opłucz mięso i zwiąż sznurkiem.
  3. W garnku zagotuj wodę z bulionem, włóż szynkę.
  4. Czas parzenia zależy od jej wagi, na każdy 1 kg szynki przypadka 40 minut.

Jak parzyć szynkę peklowaną? Co jeszcze warto wiedzieć?

Parzenie szynki peklowanej wcale nie mus być trudne, w prosty sposób przygotujesz ją w domu. Dlatego koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się jak parzyć szynkę peklowaną.

  1. Mięso włóż do zalewy z solą peklującą. Zostaw na minimum 24 h.
  2. Opłucz mięso i zwiąż sznurkiem.
  3. W garnku zagotuj wodę z bulionem, włóż szynkę.
  4. Czas parzenia zależy od jej wagi, na każdy 1 kg szynki przypadka 40 minut.

Dzięki takiej domowej szynce, którą możesz przygotować samemu, masz pewność, co spożywasz i do podajesz swoim bliskim. Domowe wędliny są wolne od konserwantów i sztucznych aromatów i barwników. Swojska szynka może być wykorzystana na wiele sposobów. Jednym z nich jest mój przepis na szynkę w galarecie.

Jest rodzaj dania, które zna każdy z nas. W rodzinnym domu ta forma przystawki sprawdzała się chyba u każdego. Nic dziwnego! Roladki z szynki to szybki pomysł na zimną przekąskę z Twoimi ulubionymi dodatkami.

Głównym składnikiem jest wędlina a reszta to już wodza Twojej fantazji. W zawijanej szynce może znaleźć się wszystko to, co najbardziej lubisz. Można postawić na gotowane jajka w towarzystwie świeżych warzyw i ziół. Mogą być nadziewane gotowanymi jajkami

pokrojonymi w „ósemki”. Pamiętaj o dodatku świeżych warzyw, wybieraj te, które charakterystycznie chrupią podczas jedzenia. Do takich warzyw należy np. papryka, ogórek konserwowy lub kiszony. Rodzaj wędliny, także jest dowolny. Warto ją posmarować serkiem lub chrzanem doda to dodatkowego smaku i wyrazistości całej potrawie. Lepszym wyborem będą warzywa chrupkie, twarde niż mięsiste lub wodniste np. pomidor. Za bulion potrzeby do przygotowania żelatyny może posłużyć warzywny wywar, który pozostał po obiedzie, a jeszcze lepszym rozwiązaniem będzie rosół z niedzielnego obiadu. Długo gotujący się wywar na bazie mięsa świetnie się tutaj sprawdzi. Nada charakterystycznego pełnego i wyrazistego smaku. Gotowe roladki z szynki możesz udekorować niewielką ilością majonezu, na każdej roladce z szynki, dodaj listki świeżej natki z pietruszki i plasterki cytryny. Danie na półmisku w towarzystwie innych przekąsek. Na pewno zrobisz kulinarne wrażenie na gościach. Za dodatek do przekąski na zimno możesz podać pieczywo. Postaw na pełnoziarniste na zakwasie z dodatkiem masła. Zawijana szynka to nie tylko idealny pomysł jako danie w dużym gronie rodziny i przyjaciół. Sprawdzi się także jako zimna przekąska podczas zbliżających się Świąt Bożonarodzeniowych czy na imprezę sylwestrową z przyjaciółmi. Możesz zmniejszyć ilość składników i przygotować je tylko dla Ciebie i Twoich domowników lub partnera. Skoro już wiesz ile czasu parzyć szynkę peklowaną i jak zrobić szynkę parzoną koniecznie wypróbuj mój przepis i przekonaj się, jak pyszna w smak u jest swojska szynka.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto