Jak parzyć kawę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kawa to jeden z tych napojów, bez którego wiele osób nie może wyobrazić sobie poranka. Jest smaczna, a przy okazji pobudza do działania. Kawa doskonale smakuje wprost od baristy, jednak nie każdy może sobie pozwolić na to, by codziennie sięgać po kawę z kawiarni. Można jednak przygotować naprawdę smaczną kawę we własnym domu.
Jak parzyć kawę? Kawa to napój, który można przygotować w domu na wiele sposobów. Możesz do jej zaparzenia użyć:
- ekspresu ciśnieniowego,
- ekspresu przelewowego,
- kawiarki,
- tygielka,
- zaparzacza tłokowego,
- czy zwykłego czajnika.
A jak przygotować najprostszą kawę w domu? Oto sprawdzony przepis:
- Zmielone ziarna kawy przesyp do kubeczka.
- Wodę zagotuj i odstaw na 30 sekund.
- Zalej kawę przygotowaną wodą.
Kawa parzona to zwykle nazwa kawy, którą przygotowuje się. zalewając tradycyjną, mieloną kawę, gorącą wodą. Taka kawa dla wielu osób jest najpopularniejszą. Bardzo często nazywa się ją kawą po turecku. Wbrew pozorom kawa po turecku to jednak nie tradycyjna kawa zalewana wrzątkiem w szklance czy filiżance. Prawdziwa kawa "po turecku" jest nieco bardziej skomplikowana, choć równie dobra. Zmieloną wcześniej kawę, zmieszaną z cukrem, wsypuje się do specjalnego naczynia, tak zwanego tygielka, a następnie zalewa się zimną wodą i kilkakrotnie podgrzewa nie dopuszczając do wrzenia. Gdy napar zaczyna się gotować zdejmujemy go z ognia i czekamy aż nieco ostygnie, a następnie znowu go podgrzewamy. Cały proces powtarza się kilka razy. Jest to dość skomplikowany i długotrwały proces, dlatego niewiele osób z niego korzysta.
Innym, łatwiejszym sposobem jest skorzystanie z ekspresu przelewowego. Ekspres przelewowy pozwala na przygotowanie naprawdę smacznej, a przy okazji dość mocnej kawy. W wyniku długiego kontaktu ziaren kawy z wodą ma większą zawartość kofeiny niż napar z ekspresu ciśnieniowego. Jeśli nie chcesz wydawać pieniędzy na ekspres przelewowy, możesz wyposażyć się w plastikowy dripper. To zaparzacz, który umożliwi samodzielne przygotowanie kawy przelewowej. Jest dość tani, w większości wykonany z plastiku, dzięki czemu łatwo się go myje, a urządzenie nie nagrzewa się.
Innym, urządzeniem, które doskonale sprawdza się do przygotowywania kawy, jest zaparzacz tłokowy. Zwykle wykorzystywany jest do naporów ziołowy i herbaty, jednak fantastycznie sprawdza się również w przypadku kawy. Inna jego nazwa to French Press. Jest niezwykle prosty w użyciu, dzięki czemu parzenie kawy zabiera tylko kilka minut. Ziarna powinny być zmielone dość grubo – drobne mogłyby zatkać sito, a wówczas kawa nie przepłynie przez jego oczka. Gdy napar będzie gotowy, nakładamy pokrywkę dzbanka, a następnie jednostajnym ruchem dociskamy tłok. Warto jednak wiedzieć, że kawa zaparzona w taki sposób nie osiąga pełni smaku, dlatego nie jest to najlepsza opcja dla smakoszy.
Najprościej oczywiście przygotować kawę w ekspresie ciśnieniowym.To doskonały pomysł na najszybszy napój. Kawa robi się sama - maszyna dba o odpowiednią temperaturę i zmielenie ziaren. Z ekspresu powstaje niezwykle aromatyczne espresso, które może być podstawą innych kaw. Jednak jest to urządzenie dość drogie. Przez co wiele osób rezygnuje z niego na rzecz ekspresu przelewowego, choć kawa z niego wychodzi pyszna.
Teraz, gdy już wiesz jak zaparzyć kawę, możesz sięgać po nią każdego dnia, przygotowując napój, jak z prawdziwej kawiarni. Jeśli szukasz inspiracji, koniecznie sięgnij do wyróżnionych propozycji. Z tych przepisów powstanie najlepsza domowa kawa. Potrzebna Ci tylko kawa mielona i rozpuszczalna, a także odrobina cierpliwości, w zależności od przepisu. Poranna kawa jeszcze nigdy nie była tak smaczna!