Jak parzyć boczek po wędzeniu? Co jeszcze warto wiedzieć?
Można by pomyśleć, że parzenie boczku już dawno odeszło z naszych domowych zwyczajów. Nic podobnego! Coraz częściej powracamy do tych babcinych sposobów w domu.
Nie ma się co dziwić, warto wiedzieć, że wędliny przygotowane w domu są bezpieczne, pyszne i aromatyczne.
Zatem, jak parzyć boczek po wędzeniu?
- Wlej wodę do garnka i zagotuj do 90 stopni.
- Włóż boczek i gotuj około 1,5 godziny.
Po tym czasie nasz boczek będzie dobry do użycia np. jako domowa wędlina.
Sam widzisz, jak prosty jest mój sprawdzony sposób na domowy boczek.
Mięso i wędliny przygotowane w ten sposób są zdecydowanie lepsze niż te sklepowe, które narażone są na długą ekspozycję w ladzie sklepowej.
Dlatego koniecznie wykorzystaj mój przepis na domowy wędzony boczek. Śmiało możesz też postawić na schab w majonezie, który w krótkim czasie przygotujesz w warunkach domowych. Zatem jak najlepiej go przygotować?
Schab gotowany w majonezie jako idealna propozycja domowej wędliny lub pomysł na rodzinny obiad. Przepis na schab gotowany w majonezie jest prosty, ale wymaga nieco cierpliwości. Będziesz potrzebować kawałek schabu, zadbaj aby nie był on tłusty z widocznym tłuszczem zewnętrznym. Wystarczy, że mięso dokładnie umyjesz i włożysz do brytfanny. Następnie zalej go szklanką wody lub wcześniej przygotowanym bulionem, w którym wymieszasz majonez i przyprawy. Tak przygotowane mięso należy gotować tylko 10 minut, po czym odstawiamy mięso na około 6 godzin aby dokładnie ostygło. Ja zazwyczaj zostawiam je na całą noc. Z kolei rano znów gotuje mięso przez 10 minut i znów zostawiam na około 6 godzin. Skoro już wiesz, ile czasu to zajmuje, koniecznie wypróbuj mój przepis. Gdy mięso całkowicie ostygnie, jest gotowe do spożycia. Schab gotowany w majonezie po obróbce termicznej jest soczysty, miękki i pyszny. Będzie to świetny pomysł na domową szynkę, wystarczy, że gotowy schab pokroisz na cienkie plasterki. W takiej formie możesz użyć go na kanapki. Schab idealnie nadaje się także na obiad. Możesz podawać go z ziemniaczanym puree i surówką z kapusty, którą należy spożywać szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym, ponieważ kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które pełnią ważne rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitową, a to wszystko na naszą odporność. Dodatkowo schab gotowany będzie delikatniejszy i bardziej łatwostrawny niż ten smażony lub obsmażany na tłuszczu. Długa obróbka termiczna sprawi, że mięso będzie kruche i pyszne. Warto stawiać na domowe wędliny, ponieważ unikamy spożywania niepotrzebnych i szkodliwych dodatków do żywności, nadmiaru soli, barwników i konserwantów. W warunkach domowych mamy pewność, jak mięso zostało przygotowane, natomiast te kupne wersje bardzo często mają nie najlepszy skład, nie wiemy także, jak długo dana wędlina leży w ladzie sklepowej. Dlatego bardzo zachęcam do samodzielnego przygotowania wędlin i mięs, szczególnie, teraz gdy wiesz, jak zrobić schab gotowany w majonezie, który zawsze wychodzi bardzo dobry.