Jak panierować rybę?

Jak panierować rybę
Jak panierować rybę
ikona podziel się
Opublikowano: 28.04.2023 r., 11:33 | Autor: Magda Panek
  1. Na początek przygotuj:
  2. filet z ryby,
  3. mąkę pszenną,
  4. jajko,
  5. przyprawy.
  6. Zamiast mąki możesz wykorzystać także bułkę tartą, mąkę kukurydzianą lub panko.
  7. Filet rybny osusz przy pomocy ręcznika papierowego z nadmiaru wody.
  8. Filet obsyp ulubionymi przyprawami. Filet rybny zanurz w rozkłóconym jajku oraz w mące lub innym sypkim produkcie.
  9. Panierowaną rybę smaż na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.

Jak panierować rybę? Co jeszcze warto wiedzieć?

Panierowanie to obtaczania w panierce produktu, który zamierzamy usmażyć. W dalszej czeski dowiesz się, w czym panierować rybę. Panierka składa się z substancji wiążącej, a także mąki lub bułki tartej. Panierka z jajkiem oraz bułką tartą najczęściej wykorzystywana jest do panierowania kotletów schabowych, natomiast panierka z jajka oraz mąki do panierowania ryb. Produkt możemy także panierować w sezamie, zmiażdżonych płatkach kukurydzianych lub owsianych, a także w panierce panko. Do panierowania można wykorzystać kawałki mięsa, grzyby, a także warzywa. Produkty najczęściej panieruje się przed smażeniem, jednak możemy panierować produkty również przed pieczeniem (produkty pieczone nie będą wchłaniały aż tyle tłuszczu, w porównaniu do produktów smażonych). Przepis na rybę panierowaną jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.

A więc jak panierować rybę? Na początek przygotuj filet z ryby, mąkę pszenną, jajko oraz przyprawy. Zamiast mąki możesz wykorzystać także bułkę tartą, mąkę kukurydzianą lub panko. Filety rybne przed smażeniem osusz przy pomocy ręcznika papierowego z nadmiaru wody. Filet obsyp ulubionymi przyprawami. Filet rybny zanurz w rozkłóconym jajku oraz w mące lub innym sypkim produkcie. Panierowaną rybę smaż na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.

Mięso ryb zawiera spore ilości składników odżywczych. Znajdziemy w nich łatwo przyswajalne białka, wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, witaminy A, D, E oraz niektóre witaminy z grupy B, a także składniki mineralne (magnez, wapń, potas, żelazo, jod, selen, fluor, miedź oraz mangan). Spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 korzystanie wpływa na pracę układu krążenia, pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi oraz wspiera funkcje układu nerwowego.

Łosoś zaliczany jest do tłustych ryb morskich i zawiera spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. W łososiu znajdziemy spore ilości białka, które jest łatwo przyswajalne. Białko w organizmie człowieka wykorzystywane jest do tworzenia tkanki mięśniowej, a także odpowiada za uczucie sytości po posiłku. Dodatkowo łosoś stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 korzystanie wpływa na pracę układu krążenia, pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi oraz wspiera funkcje układu nerwowego. W łososiu znajdziemy również niektóre witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę E oraz witaminę D. Do składników mineralnych obecnych w łososiu możemy zaliczyć potas, fosfor, selen, wapń, żelazo, magnez, cynk, fluor oraz jod.

Podsumowując: wiesz już, w czym możesz panierować rybę. Panierka do ryby nadaj jej chrupiącą konsystencję. Rybę możesz panierować w mące lub bułce tartej z dodatkiem jajka. Jako panierkę do ryby warto wykorzystać mieszankę mąki pszennej oraz mąki kukurydzianej. Ryby stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety.

Zobacz pytania podobne do jak panierować rybę?

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto