Jak panierować rybę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Panierowanie to obtaczania w panierce produktu, który zamierzamy usmażyć. W dalszej czeski dowiesz się, w czym panierować rybę. Panierka składa się z substancji wiążącej, a także mąki lub bułki tartej. Panierka z jajkiem oraz bułką tartą najczęściej wykorzystywana jest do panierowania kotletów schabowych, natomiast panierka z jajka oraz mąki do panierowania ryb. Produkt możemy także panierować w sezamie, zmiażdżonych płatkach kukurydzianych lub owsianych, a także w panierce panko. Do panierowania można wykorzystać kawałki mięsa, grzyby, a także warzywa. Produkty najczęściej panieruje się przed smażeniem, jednak możemy panierować produkty również przed pieczeniem (produkty pieczone nie będą wchłaniały aż tyle tłuszczu, w porównaniu do produktów smażonych). Przepis na rybę panierowaną jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.
A więc jak panierować rybę? Na początek przygotuj filet z ryby, mąkę pszenną, jajko oraz przyprawy. Zamiast mąki możesz wykorzystać także bułkę tartą, mąkę kukurydzianą lub panko. Filety rybne przed smażeniem osusz przy pomocy ręcznika papierowego z nadmiaru wody. Filet obsyp ulubionymi przyprawami. Filet rybny zanurz w rozkłóconym jajku oraz w mące lub innym sypkim produkcie. Panierowaną rybę smaż na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Mięso ryb zawiera spore ilości składników odżywczych. Znajdziemy w nich łatwo przyswajalne białka, wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, witaminy A, D, E oraz niektóre witaminy z grupy B, a także składniki mineralne (magnez, wapń, potas, żelazo, jod, selen, fluor, miedź oraz mangan). Spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 korzystanie wpływa na pracę układu krążenia, pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi oraz wspiera funkcje układu nerwowego.
Łosoś zaliczany jest do tłustych ryb morskich i zawiera spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. W łososiu znajdziemy spore ilości białka, które jest łatwo przyswajalne. Białko w organizmie człowieka wykorzystywane jest do tworzenia tkanki mięśniowej, a także odpowiada za uczucie sytości po posiłku. Dodatkowo łosoś stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 korzystanie wpływa na pracę układu krążenia, pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi oraz wspiera funkcje układu nerwowego. W łososiu znajdziemy również niektóre witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę E oraz witaminę D. Do składników mineralnych obecnych w łososiu możemy zaliczyć potas, fosfor, selen, wapń, żelazo, magnez, cynk, fluor oraz jod.
Podsumowując: wiesz już, w czym możesz panierować rybę. Panierka do ryby nadaj jej chrupiącą konsystencję. Rybę możesz panierować w mące lub bułce tartej z dodatkiem jajka. Jako panierkę do ryby warto wykorzystać mieszankę mąki pszennej oraz mąki kukurydzianej. Ryby stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety.