Jak otworzyć wino korkociągiem? Co jeszcze warto wiedzieć?
Wino to produkt, który powstaje w wyniku fermentacji alkoholowej moszczu z winogron. W procesie produkcji winogron każdy etap ma bardzo ważne znaczenie dla powstania końcowego produktu - ważne są także warunki, w jakich wino dojrzewa. Wina mogą posiadać bardzo zróżnicowany skład - każdy z typów wina produkowany jest w nieco inny sposób, przez co mogą różnić się między sobą składem chemicznym, smakiem, a także bukietem. W dalszej części dowiesz się jak otworzyć wino korkowe przy pomocy korkociągu.
Z czego składa się wino? Jak już wspomniano, każde wino może różnić się składem. Do składników wina możemy zaliczyć:
- wodę. Stanowi ona większość trunku i jej ilość waha się w granicach od 70 do 90% objętości.
- etanol. Powstaje on wskutek fermentacji moszczu z winogron. W winie najczęściej występuje od kilku do kilkunastu procent etanolu. Możemy wyróżnić także wina wzmacniane, do których dodatkowo dodaje się etanol.
- cukier resztkowy. Powstaje on w wyniku fermentacji, która nie jest doprowadzona do końca. W gotowym winie zawsze znajduje się pewna ilość cukru.
- dodatkowe związki organiczne, do których zaliczyć możemy polisacharydy, fenole, estry oraz kwasy organiczne. Odpowiadają one za aromat gotowego trunku.
Jak możemy podzielić wino? Wino możemy podzielić ze względu na kolor oraz skalę słodyczy. Jeśli chodzi o podział na kolor, możemy wyróżnić wino białe, różowe oraz czerwone. Natomiast jeśli chodzi o skalę słodyczy, możemy wyróżnić wino wytrawne, wino półwytrawne, wino półsłodkie oraz wino słodkie. Skala słodyczy uzależniona jest od zawartości cukru resztkowego w gotowym winie.
A więc jak otworzyć wino korkociągiem? Możemy wyróżnić 3 metody otwierania wina przy pomocy różnych korkociągów.
- Wino możesz otworzyć przy pomocy trybuszona, czyli niewielkie urządzenie, które swoim wyglądem przypomina scyzoryk. Przy jego pomocy przetniesz folię zabezpieczającą oraz wyciągniesz korek. Nożykiem natnij folię zabezpieczającą od środka korka ku szyjne butelki w trzech miejscach. Następnie wkręć śrubkę trybuszona w korek tak, aby go nie przebić. Wyciągnij korek z butelki jednym ruchem.
- Zakorkowaną butelkę wina możesz otworzyć także przy pomocy korkociągu skrzydełkowego. Z wina zdejmij folię zabezpieczającą. Następnie w korek wkręć śrubkę - uważaj, aby nie przebić korka. Skrzydełka podczas wkręcania śrubki automatycznie będą unosić się ku górze. Skrzydełka opuść, jednocześnie przyciskając je do dołu. Korek wysunie się automatycznie do góry. Lekko pociągnij korkociąg do góry aby wyciągnąć korek.
- Wino możesz również otworzyć przy pomocy korkociągu automatycznego. Jest to najłatwiejsza metoda otwierania wina. Zdejmij kapsel zabezpieczający, umieść ujście butelki w otworze korkociągu elektrycznego, przyciśnij guzik i czekaj, aż korek wyjdzie.
Podsumowując: wiesz już jak używać korkociągu do otwierania wina. Znasz również sprawdzony sposób na otworzenie zakorkowanej butelki przy pomocy trybuszona. Otwieranie wina jest bardzo proste, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia. Obsługa trybuszona wymaga jednak niewielkiej wprawy.