Jak opalić cebulę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jak opalić cebulę? To niezwykle prosta czynność, której jednak nie warto bagatelizować. Cebulę możesz opalić na 3 sposoby:
- Używając palnika na kuchence gazowej - to najpopularniejszy sposób. Wystarczy umieścić cebulę obok płomieni, najlepiej nabitą na widelce, od czasu do czasu odwracając.
- Na patelni - cebulę umieść na suchej patelni i podpiekaj, od czasu do czasu zmieniając jej położenie.
- W piekarniku - cebulę umieść na blaszce i podpiekaj w 200 stopniach C, aż jej skórka zbrązowieje.
Opalanie cebuli to doskonały pomysł na doskonały dodatek do aromatycznego bulionu. Teraz gdy już wiesz, jak najlepiej opalić cebulę, możesz stosować ten trik przed dodaniem jej do zupy, zwłaszcza do rosołu. Najlepiej sprawdzi się do tego kuchenka gazowa, jednak nawet gdy jej nie posiadasz, nie musisz się martwić. Nie trzeba tego robić tylko nad palnikiem gazowym. Szybko podpieczesz ją również w piekarniku, czy na suchej patelni. Opalanie cebule należy zawsze przeprowadzać w łupinie. Bez złotobrązowej skórki nie uzyskamy barwy zupy, na której przecież nam zależy. Z warzywa usunąć możemy jedynie zewnętrzną, najbardziej narażoną na zabrudzenia warstwę. Im więcej łupin znajdzie się w garnku, tym lepiej dla rosołu.
Dlaczego opala się cebulę do rosołu? Przede wszystkim dla polepszenia smaku. Intensywny dymny aromat warzywa idealnie komponuje się z tą tradycyjną zupą. Opalona główka podkreśli doskonale smak wywaru. Opalona cebula dodana do rosołu wpływa również na jego wygląd. To właśnie jej prawdziwy rosół zawdzięcza intensywną, złocistą barwę. Nieco mniej znanym faktem jest to, że dzięki cebuli wywar jest również bardziej klarowny. Jednak dzieje się tak tylko, gdy dodamy cebulę w łupince.
Opalona cebula to główny składnik bulionu warzywnego. Bulion warzywny to wspaniała podstawa wielu pysznych dań. Na jego bazie można stworzyć nie tylko zupę, ale i aromatyczne sosy, czy risotto. Bulion warzywny cechuje się wysoką zawartością witamin, minerałów i błonnika, ma właściwości energetyzujące i poprawia ogólne samopoczucie. Nie trzeba jednak być kulinarnym mistrzem, by samodzielnie go przygotować.
Esencjonalny wywar to ten długo gotowany, dlatego, jeśli tylko masz czas, postaraj się go gotować, jak najdłużej się da. Tak przygotowany domowy bulion jest pyszny i dobry dla zdrowia. Zostają w nim wszystkie składniki z gotowania warzyw.
Jedną z zup, która najczęściej powstaje z długo gotowanych warzyw jest rosół. Rosół to doskonały pomysł na smaczną zupę, która świetnie sprawdza się na obiad dla całej rodziny. Gotowanie rosołu niekoniecznie musi być jednak łatwe. Często zupa, choć gotowana na bazie najlepszych składników, wcale nie smakuje dobrze. Na co zwrócić uwagę? Po pierwsze, składniki powinny być w tej samej temperaturze, dzięki temu będą mogły się gotować w tym samym momencie. Po drugie nie zalewaj ich ciepłą wodą. To porada, o której wie mało osób. Zimna woda pozwala delikatnie wydobywać smak wszystkich składników. Niezwykle ważne jest również bardzo wolne gotowanie rosołu. Nie należy się spieszyć. Najlepiej gotować go na małym ogniu przez kilka godzin. Jeśli chcesz poznać dokładną instrukcję jak zrobić przepyszny rosół, koniecznie sięgnij do wyróżnionych propozycji na tej stronie. Znajdziesz tam niejeden przepis na rosół.