Jak ograniczyć słodycze?

Jak ograniczyć słodycze
Jak ograniczyć słodycze
ikona podziel się
Opublikowano: 05.06.2023 r., 12:05 | Autor: Patrycja Czerwiak

Zastanawiasz się jak ograniczyć słodycze w prosty sposób? Oto przydane wskazówki, które mogą być pomocne:

  1. Jedz wystarczająco dużo kalorii,
  2. Staraj się by Twoje posiłki były odpowiednio zbilansowane - zawierały białko, tłuszcze i węglowodany,
  3. Jedz regularnie,
  4. Nie odmawiaj sobie słodyczy i nie traktuj ich jako zakazane,
  5. Gdy decydujesz się na zjedzenie słodyczy, rób to w sposób uważny,
  6. Nie traktuj jedzenia słodyczy jako sposobu na regulowanie swoich emocji.

Jak ograniczyć słodycze? Co jeszcze warto wiedzieć?

Jedzenie słodyczy to coś, co wiele osób lubi, jednak chce ograniczyć z prostej przyczyny - dbania o swoje zdrowie. Choć spożywanie słodyczy nie jest niebezpieczne, to jednak słodkości spożywane w nadmiarze mogą być powodem nadmiernej masy ciała, próchnicy, czy problemów z układem krwionośnym.

Zastanawiasz się jak ograniczyć słodycze w prosty sposób? Oto przydane wskazówki, które mogą być pomocne:

  1. Jedz wystarczająco dużo kalorii,
  2. Staraj się by Twoje posiłki były odpowiednio zbilansowane - zawierały białko, tłuszcze i węglowodany,
  3. Jedz regularnie,
  4. Nie odmawiaj sobie słodyczy i nie traktuj ich jako zakazane,
  5. Gdy decydujesz się na zjedzenie słodyczy, rób to w sposób uważny,
  6. Nie traktuj jedzenia słodyczy jako sposobu na regulowanie swoich emocji.

Nie musisz być na diecie, by chcieć ograniczyć zjadanie słodyczy. To zupełnie normalne, że łaknienie na słodycze może być kłopotliwe, nawet jeśli się nie odchudzamy. Choć cukier nie jest zły, to tak jak w przypadku innych substancji, w nadmiarze może prowadzić do złych dla zdrowia powikłań. Ograniczenie słodkości w swoim menu stanowi więc doskonały pomysł na zadbanie o siebie i swoje ciało. Wiele osób zastanawia się jednak jak zmniejszyć apetyt na nie. Cóż, może nie być to łatwe. Nie da się całkowicie zahamować chęci na jedzenie słodkich produktów. Nasze ciało, ale i mózg bardzo je lubią. Nie bez powodu. Od dawna słodki smak kojarzy się naszemu ciału z łatwą do użycia energią, która jest niezbędna dla funkcjonowania. Ewolucyjnie nasz mózg przystosowany jest do nagradzania nas przyjemnym uczuciem po tym jak zjadamy coś słodkiego. Miała to być gwarancja poszukiwania tego rodzaju pożywiania, a przy okazji zapewnienie ciału stałego dostępu do potrzebnej energii. Część osób traktuję tę część słodkości jako możliwość uzależnienia od cukru. Nie jest to jednak takie proste. Uczucie radości towarzyszy nam również podczas innych czynności, które nie są uznawane za uzależniające, np. spacerom. Nie trzeba się więc obawiać, że cukier nas uzależni. Warto jednak pamiętać, by nie przesadzać z nim w diecie.

Konsumpcja zbyt dużej ilości cukru może prowadzić do:

  • otyłości,
  • wysokiego poziomu cukru we krwi,
  • nadciśnienia,
  • wysokiego poziomu trójglicerydów
  • zwiększenia insulinooporności,
  • zwiększenia stężenia kwasu moczowego,
  • zmian funkcjonowania płytek krwi,
  • próchnicy.

Z tego względu dobrze jest utrzymywać spożycie cukru na dość niskim poziomie.

Dobrą opcją wydają się również zamienniki cukru, które z powodzeniem można dodawać do deserów. Sprawiają one, że słodkości mają mniejszy indeks glikemiczny, a także mniejszą ilość kalorii. Warto jednak pamiętać, że wciąż są tylko dodatkiem do diety i nie powinny stanowić większości diety. Dlaczego? Mogą dostarczać dużej ilości kwasów tłuszczowych typu trans, które nie są bezpieczne dla zdrowia układu sercowego. Ponadto, słodycze nie są wartościowym źródłem witamin, czy składników odżywczych. Ich nadmierna konsumpcja może więc przyczyniać się do obniżenia jakości diety.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto