Jak obsypać boki tortu?

Jak obsypać boki tortu
Jak obsypać boki tortu
ikona podziel się
Opublikowano: 10.06.2023 r., 17:46 | Autor: Oliwia Gawron

Jesteś w trakcie przygotowywania tortu, ale nie wiesz, jak obsypać boki tortu? Koniecznie użyj do tego posiekanych orzechów, słodkiej posypki czy domowej polewy.

Możesz to zrobić za pomocą swoich rąk lub użyć specjalnego, szerokiego noża, jeśli zdecydowałeś się na użycie polewy czy lukru cukierniczego.

Jak obsypać boki tortu? Co jeszcze warto wiedzieć?

Jeśli jesteś w trakcie przygotowania tortu, ale nie wiesz, jak obsypać boki tortu i czym posypać tort koniecznie przeczytaj moje dzisiejsze propozycje. Wykorzystaj do tego wiórki kokosowe, posypkę, lukier cukierniczy lub polewę. Będzie to idealny pomysł na domowy tort z dodatkami. Jeśli brakuje Ci pomysłu, wykorzystaj mój przepis.

Tort brzoskwiniowy, na który dzisiaj przedstawię Ci bardzo szybki i prosty przepis to pyszne połączenie delikatnego biszkoptu ze słodkim kremem i soczystymi brzoskwiniami.

Do jego przygotowania będą potrzebne Ci naprawdę podstawowe składniki, które dokładnie wymieniam nieco niżej. Dodatkowo przygotuj brzoskwinie z puszki, które idealnie sprawdzają się w tym przepisie, serek mascarpone i śmietanka, dzięki którym powstania masa do tortu.

Mój przepis powstał przy użyciu zwykłej mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub mieszanka bezglutenowa. W moim przepisie znajdziesz zwykły biały cukier, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem jak zrobić tort brzoskwiniowy, który będzie pyszny i idealny dla dzieci?

Zaczniemy od przygotowania biszkoptu, podczas jego pieczenia zajmiemy się naszym kremem z serkiem mascarpone. Pamiętaj, że serek mascarpone oprócz tego, że jest pyszny, jest wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.

Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.

Nie ma znaczenia, na którą wersję się zdecydujesz, krem będzie dobry z każdą wersją serka.

Skoro już wiesz, jak obłożyć, czym udekorować i ozdobić tort na urodziny koniecznie wypróbuj moje sprawdzone sposoby.

Mój przepis na tort brzoskwiniowy krok po kroku przedstawiam nieco niżej, koniecznie zobacz i przygotuj go w domu.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto