Jak obrać rabarbar? Co jeszcze warto wiedzieć?
Rabarbar częściej wykorzystywany przez nasze babcie niż teraz powraca na nasze stoły zazwyczaj w postaci placków czy ciast. Dlatego koniecznie przekonaj się jak obrać rabarbar.
Warto wiedzieć, że obieranie rabarbaru nie zawsze jest konieczne. Jeśli widzisz, że rabarbar nie jest zdrewniały, nie ma potrzeby go obierać, jeśli jest twardy, odetnij zdrewniałe końcówki.
- Rabarbar dokładnie umyj i osusz.
- Obierz lub odetnij zdrewniałe i twarde końce.
Skoro już wiesz, jak obierać rabarbar wykorzystaj mój sprawdzony sposób i wykorzystaj go do ciasta czy kompotu.
Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na pyszne ciasto sezonowe. To nietypowe połączenie po upieczeniu jest przepyszne. Jeśli nigdy nie próbowałeś ciasta z jogurtem, koniecznie spróbuj. Nie dość, że jest szybkie i proste w przygotowaniu to dodatkowo pyszne.
Przepis jest bardzo prosty, nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę z łatwością sobie z nim poradzi.
Dzisiaj pokaże Ci mój przepis na ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką, które jest niezwykle mokre.
Będziesz potrzebować tylko podstawowe składniki jak do każdego ciasta, czyli: mąka, olej, jogurt grecki, proszek do pieczenia, rabarbar, jajka, soda oczyszczona. Dodatkowo cukier i masło do przygotowania kruszonki.
Możesz użyć wersji gęstej, chociaż ja zawsze używam zwykłych jogurtów greckich 0%, a ciasto zawsze jest pyszne. Śmiało też możesz przygotować ciasto z jogurtem naturalnym, konsystencja i smak niewiele się zmieni. W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.
Skoro już wiesz, jak się je rabarbar i czy obierać, czy nie zacznij je wykorzystywać zdecydowanie częściej.
Dokładnie jak zrobić ciasto z rabarbarem i kruszonką opisuję nieco niżej, koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis, będzie to dobry pomysł na domowy placek.