Jak obrać pomelo? Co jeszcze warto wiedzieć?
Pomelo to owoc cytrusowy, który zyskuje coraz większą popularnością. Pomelo, nazywane również pomarańczą olbrzymią, stanowi największy owoc z rodziny cytrusów. Wyróżnia go nie tylko rozmiar, ale również zawartość wielu składników odżywczych i niska kaloryczność. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C doskonale sprawdza się zwłaszcza w sezonie jesienno zimowych, kiedy łatwo o infekcje. Wraz ze wzrostem zainteresowania, często pojawia się też pytanie "jak obrać pomelo?". Oto sprawdzony sposób:
- Owoc umyj i wytrzyj.
- Nożem zrób nacięcie wzdłuż całego owocu.
- Odkrój spód i wierzchnią część owocu.
- Delikatnie ściągnij skórę z owocu.
- Jeśli nie udało Ci się odkroić białych błon, zrób to za pomocą noża. Jest to ważne, żeby nie było gorzkie.
Jeśli zastanawiasz się jak jeść pomelo, to najlepiej pokroić je w małe cząstki i zjadać samodzielnie. Dobrze smakuje również w różnego rodzaju sałatkach, czy surówkach. Można na przykład połączyć go z cykorią dla naprawdę wspaniałego smaku, który idealnie komponuje się zarówno z mięsnymi, jak i jarskimi daniami.
Pomelo ma wiele właściwości leczniczych. Owoc ten reguluje bowiem ciśnienie krwi, rytm serca, napięcie mięśniowe oraz utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, która jest naturalnym antyoksydantem, pomelo chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Pomelo jest również bogate w inne witaminy i minerały, w tym potas, który pomaga regulować równowagę płynów i ciśnienie krwi. Jeden pomelo oferuje 6 gramów błonnika. Większość ludzi powinna dążyć do spożywania co najmniej 25 gramów błonnika dziennie. Dlatego dobrze jest włączyć go do swojego menu nieco częściej. Jeden obrany pomelo (około 610 gramów) zawiera 230 kalorii, co jest stosunkowo niską liczbą jak na tak dużą objętość. Dzięki temu na pewno sprawdzi się na diecie redukcyjnej.
Pomelo z wyglądu przypomina grejpfrut. Nic w tym dziwnego - w końcu kiedyś po skrzyżowaniu pomelo z chińską pomarańczą otrzymano właśnie ten owoc. Jednak miąższ pomelo jest bardziej słodki, mniej kwaśny i niestety mniej aromatyczny i soczysty niż miąższ grejpfruta. Miąższ ten może mieć kolor biały, zielony lub czerwony, przy czym najwięcej cennych dla zdrowia składników odżywczych znajduje się w tym białym.
Wiele osób zastanawia się również, jak smakuje ten owoc. Jest słodszy niż cytryna i grejpfrut, jednak nie tak jak pomarańcza. Ma nieco gorzkawy posmak, który charakterystyczny jest dla grejpfrutów. Jeśli obierzesz białą skórkę w całości, staje się niezwykle słodki. Wiele osób uważa, że pomelo nie jest zbyt aromatyczne. Ma mniej smaku niż inne owoce cytrusowe, jednak może to być również jego atut. Ze względu na większą delikatność lepiej łączy się z innymi produktami, jest także częściej wybierany przez dzieci. Dzięki temu, że zawiera więcej prozdrowotnych związków, niż inne cytrusy powinien stać się ważną częścią diety.
Teraz gdy wiesz już, jak prawidłowo obrać pomelo możesz używać go na co dzień. Obieranie nie powinno Ci zająć zbyt dużo czasu. Wraz z wprawą na pewno będziesz to robić bardzo szybko.