Jak obrać pieczarki? Co jeszcze warto wiedzieć?
Pieczarki to najpopularniejsza odmiana grzybów uprawiana i spożywana na całym świecie. Białe pieczarki są okrągłe, gładkie i koloru kości słoniowej. Znaleźć je można właściwie w każdy polskim sklepie przez okrągły rok. Dzieje się tak za sprawą mocno rozwiniętej hodowli tych grzybów. Dość popularna w ostatnich latach staje się także większa i ciemniejsza pieczarka portobello. Ma ona bardziej intensywny smak, dlatego bardzo często zastępuje mięso osobom będącym na diecie wegańskiej. Pieczarki można sobie również wyhodować w domu - pamiętając o zapewnieniu grzybom odpowiednich warunków. Mimo iż pieczarki przez wiele lat uchodziły za małowartościowe i ciężkostrawne, to przeprowadzone badania dowodzą, że posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych.
Pieczarki to grzyby, które doskonale nadają się do różnego rodzaju dań. Są delikatne i naprawdę smaczne. Wspaniale nadają się do gotowania. Jednak najpierw należy je odpowiednio oczyścić i obrać. A więc jak obrać pieczarki? Oto sprawdzony sposób:
- Grzyby umyj.
- Nożykiem podważ skórkę z kapelusza i zdejmuję ją posuwistym ruchem.
- Zeskrob warstwę wierzchnią z nóżek.
- Jeśli chcesz, możesz również wydrążyć łyżeczką blaszki.
Pieczarki to doskonały dodatek do wielu dań. Stanowią idealny pomysł na wzbogacenie wszystkich rodzajów farszu. Można je przygotowywać smażone, pieczone, czy duszone. Da się je również zjadać na surowo. Czy pieczarki trzeba obierać? Obieranie pieczarek nie jest konieczne, jeśli poddajemy je dalszej obróbce termicznej. Jednak jeśli chcesz mieć pewność, że grzyby są czyste, możesz sięgnąć po ich obieranie. Najlepiej zrobić to za pomocą małego nożyka. To pozwala usunąć skórkę szybko i dobrze.
Teraz gdy już wiesz, jak szybko obrać pieczarki, możesz sięgnąć po nie w każdej postaci. Idealnie nadają się do smażenia np. w jajecznicy, duszenia - w kremowym sosie, czy jako dodatek do zupy. Jeśli szukasz inspiracji, na to jak łatwo stworzyć dania na bazie pieczarek, koniecznie zajrzyj do wyróżnionych inspiracji na tej stronie.
Czy warto włączyć pieczarki do swojego menu? Jak najbardziej. Choć wiele osób twierdzi, że nie zawierają one zbyt dużej ilości minerałów, to nie jest to prawda. Wbrew dawnym stwierdzeniom nie są bezwartościowe pod względem odżywczym. Zawierają dużo witamin z grupy B, a także związków bioaktywnych, m.in. lektyn i tyrozynazy. Badania naukowe potwierdzają przeciwnowotworowe, odpornościowe, antybakteryjne i genoprotekcyjne właściwości pieczarek. Białe pieczarki są również bogate w selen. Selen wzmacnia zdrowie serca, wzmacnia układ odpornościowy, zmniejsza stany zapalne i wspomaga pracę tarczycy. Niestety pieczarki mimo swoich właściwości, tak jak inne grzyby należą do produktów ciężkostrawnych, dlatego też nie są zalecane dzieciom i osobom ze schorzeniami przewodu pokarmowego. Warto też wiedzieć, że pieczarki zaliczane są do żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która oprócz odżywiania organizmu, wpływa na niego wzmacniająco. Pieczarka ma dość dużo witamin z grupy B – przede wszystkim niacyny i ryboflawiny. Jako jeden z niewielu produktów dostarcza także niewielkie ilości witaminy D – składnika obecnego w małych ilościach tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. Dlatego warto zadbać o ich obecność w diecie.