Jak obrać ozory wieprzowe?

Jak obrać ozory wieprzowe
Jak obrać ozory wieprzowe
ikona podziel się
Opublikowano: 25.05.2023 r., 22:54 | Autor: Patrycja Czerwiak

Zastanawiasz się jak obrać ozory wieprzowe? Oto najprostszy sposób:

  1. Ozorki umyj dokładnie, zalać wodą i pozostaw na 2 godziny.
  2. Następnie wyszoruj je szczoteczką i wytnij gruczoły ślinowe, które znajdują się po obu stronach przy nasadzie ozorków.
  3. Ugotuj mięso przez 60 minut na małym ogniu.
  4. Zanurz mięso w lodowatej wodzie na dwie lub trzy minuty.
  5. Następnie użyj noża, żeby odciąć skórę i błonę. Możesz też użyć obieraczki do warzyw.

Jak obrać ozory wieprzowe? Co jeszcze warto wiedzieć?

Ozory wieprzowe to danie dość kontrowersyjne. Niewiele osób wie, jak przygotować je prawidłowo. A to odpowiedni obróbka decyduje o tym, czy będą one odpowiednie do spożycia. A więc jak przyrządzić to mięso? Najpierw należy odpowiednio je oczyścić, bez tego mięso nie będzie smaczne. Ozory mają też bardzo grubą skórę, którą należy obrać.

Zastanawiasz się jak obrać ozory wieprzowe? Oto najprostszy sposób:

  1. Ozorki umyj dokładnie, zalać wodą i pozostaw na 2 godziny.
  2. Następnie wyszoruj je szczoteczką i wytnij gruczoły ślinowe, które znajdują się po obu stronach przy nasadzie ozorków.
  3. Ugotuj mięso przez 60 minut na małym ogniu.
  4. Zanurz mięso w lodowatej wodzie na dwie lub trzy minuty.
  5. Następnie użyj noża, żeby odciąć skórę i błonę. Możesz też użyć obieraczki do warzyw.

Ozory to doskonały pomysł na ciekawe danie, które sprawdzi się na codzienny obiad, ale również uroczysty posiłek. Sprawdzony sposób na ich przyrządzenie to ich ugotowanie lub upieczenie. To mięso, które idealnie nadaje się do gotowania, gdyż jest niezwykle twarde. Należy je poddawać długiej obróbce, by stało się smaczne.

Teraz gdy już wiesz, jak oczyścić i jak gotować ozory, możesz sięgać po nie na co dzień. Nie wiesz, jak najlepiej je przyrządzić? Koniecznie sięgnij do wyróżnionych propozycji zapisanych na tej stronie. Znajdziesz tam ciekawe przepisy, które nie tylko podpowiedzą, jak przygotować ozory na szybko, ale również jakie dodatki do nich dobrać.

Ozory to danie, które serwowane jest w tradycyjnej kuchni polskiej od dawna. Pisał o nich nawet Adam Mickiewicz. Dawniej serwowane je zwykle z dodatkiem sosu chrzanowego, ta kompozycja smakowa do dziś cieszy się największą popularnością. Nic dziwnego, ostry chrzan wspaniale pasuje do tego rodzaju mięsa.

Ozory to prawdziwa gratka dla miłośników podrobów. Podobnie jak inne podroby, charakteryzują się one nie tylko mocnym smakiem, ale również ogromnymi wartościami odżywczymi. Zawiera witaminy A, B1, B2, B3, B6, B12, E, PP. Jest cennym źródłem potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, chloru, sodu. W mniejszych ilościach dostarcza wapń, miedź, mangan, chrom, molibden.

Choć zwykle głośno mówi się o szkodliwości czerwonego mięsa, a zwłaszcza wieprzowiny, na organizm, to jednak wciąż pozostaje ona mięsem cieszącym się największą popularnością wśród Polaków. Jednym z produktów, które zwykle wywołują jednak mniejsze zainteresowanie są podroby. To tej grupy należą ozory. Ozory, to nic innego jak języki. Świadomość tego faktu sprawia, że wiele osób rezygnuje z ich spożywania. Jednak odpowiednio przygotowane, podane z dobrze dobranymi przyprawami i dodatkami, mogą być naprawdę smacznym wyborem. Ozory w najbardziej tradycyjnej formie, podawany jest w kremowym sosie. Można jednak dodawać je również do smacznych i lekkich sałatek, czy serwować na kanapkach. Niektórzy przygotowują z nich również smaczne przystawki. W przypadku podrobów oprócz odpowiedniej obróbki termicznej niezwykle ważna jest też jakość mięsa. Warto wybierać ozorki surowe – powinny być świeże, nie mrożone, o beżowo- różowej skórce i delikatnym zapachu.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto