Jak obrać kiwi? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kiwi to egzotyczny owoc, który trafił do nas już jakiś czas temu, jest on szeroko wykorzystywany i nie ma się co dziwić. Owoc jest smaczny i nie drogi, dodatkowo zawiera duże ilości witaminy C, dlatego warto włączać go do swojego codziennego jadłospisu.
Zatem, jak obrać kiwi i jak podawać kiwi najlepiej ?
- Możesz obrać skórkę kiwi za pomocą małego nożyka i zjeść zielony środek.
- Przekroić kiwi na pół i wydrążyć środek za pomocą łyżeczki.
Sam widzisz, jak proste jest obieranie kiwi i wiesz, jak jeść kiwi dlatego koniecznie dodaj je do swojego codziennego jadłospisu.
Możesz je wkomponować w prosty sposób, jednym z nich jest smoothie owocowe. Będzie to doskonały pomysł na zamknięcie wielu cennych witamin i składników mineralnych w butelce, którą możesz zabrać wszędzie.
Domowe koktajle to dobry pomysł na lunch, drugie śniadanie, a nawet fit na śniadanie.
Sam decydujesz o tym co znajdzie się w środku. Zadbaj, aby smoothie było zdrowe i smaczne. Takie dietetyczne smoothie jest szybkie w przygotowaniu i pyszne.
Koktajl dostarczy Ci sporej ilości witamin i błonnika pokarmowego, który wspomaga perystaltykę jelit. Błonnik w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na smoothie owocowe, do jego przygotowania wybrałam takie składniki jak: banany, truskawki, nasiona chia i napój roślinny.
Wszystkie owoce i warzywa będą dobre, dlatego możesz je wykorzystać.
Komponując zielone koktajle, warto łączyć kremowe owoce np. awokado, banan lub mango, słodkie owoce takie jak: jabłka, gruszki, pomarańcze z odrobiną zielonych liści. Świetnie sprawdzają się szpinak czy jarmuż, warto dodać natkę pietruszki, która dostarcza więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Dodatkowo woda, mleko lub napoje roślinne.
Jeśli wybierzesz mleko krowie lub napój roślinny, Twój koktajl będzie bardziej treściwy i da poczucie sytości na długie godziny.
Każdy z tych składników dostarcza witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, potas, wapń czy żelazo. Przez dodatek awokado nasz koktajl jest bogaty w tłuszcze roślinne, korzystnie wpływające na nasz organizm.
Wszystkie użyte składniki charakteryzują się niskim lub średnim indeksem glikemicznym, co oznacza, że będzie to dobra propozycja posiłku dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, do której należy insulinooporność lub cukrzyca.
Wybierając napój roślinny, zwróć szczególną uwagę na skład. Napój nie powinien zawierać dodatku cukru. Nie ma znaczenia, jakiego rodzaju użyjesz. Osobiście polecam napój migdałowy lub owsiany, idealnie komponuje się ze słodkim koktajlem.
Po kilku chwilach masz pyszne, zdrowe smoothie, które możesz zabrać ze sobą wszędzie.
Skoro już wiesz, jak obiera się kiwi oraz jak szybko i łatwo włączyć je do diety, wykorzystaj mój sprawdzony przepis na koktajl z kiwi.