Jak obrać imbir? Co jeszcze warto wiedzieć?
Świeży imbir jest niezwykle rozgrzewający i ma wiele cennych właściwości, do których zaliczamy te przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, antybakteryjne, dlatego jest odpowiedzialny na wspomaganie odporności.
Zatem, jak obrać imbir oraz czy imbir trzeba obierać?
- W pierwszej kolejności wyszoruj go, a następni obierz korzeń imbiru z brązowej skórki za pomocą małego nożyka.
Skoro już wiesz, jak wygląda obieranie imbiru, koniecznie włącz go do swojej diety.
Jeśli masz grypę lub źle się czujesz koniecznie postaw na dodatek imbiru do herbaty, świetnie sprawdzi się też w zupach, których zadaniem będzie rozgrzanie Cię od środka. Dlatego poznaj mój sprawdzony sposób na zupę rybną tajską z mlekiem kokosowym. Będzie to świetny pomysł na obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny. Przygotujesz ją w 20 minut, a będzie to niesamowicie pożywny i sycący posiłek.
Warto przygotować zupę tajską, gdy za oknem coraz zimniej. Przez dodatek imbiru zadziała niesamowicie rozgrzewająco.
Dzisiaj przedstawię Wam mój przepis na tajską zupę rybną, który zawsze wychodzi idealnie, a zupa jest pyszna. W krótkim czasie w domowym zaciszu przygotujesz orientalne danie.
Ja zrobiłam zupę z rybą, ale nie ma tutaj ograniczeń. Możesz ją także przygotować z warzywami lub krewetkami.
Jeśli jednak tak jak ja decydujesz się na rybę, postaw na białą, nie potrzebuje ona długiego czasu obróbki termicznej, a o to nam tutaj chodzi.
Zupa będzie świetną alternatywą dla wszystkich osób na diecie tradycyjnej, czyli bez żadnych wykluczeń, ale sprawdzi się ona także idealnie dla wszystkich osób, które ze swojej codziennej diety wykluczają gluten. Oczywiście pod warunkiem, że zdecydujecie się tak jak ja na makaron ryżowy, który z natury nie zawiera glutenu. Zupa pysznie smakuje także z makaronem chow mein, który już bezglutenowy nie jest, dlatego zwracajmy szczególnie uwagę na to, co dodajemy do zupy. Co jeszcze? Ryba, która jest w zupie, jest lekkostrawna, ponieważ wcześniej w żaden sposób jej nie smażymy, grillujemy czy nawet nie obsmażamy. Pokrojone na mniejsze kawałki filety dorsza wrzucamy do gorącego bulionu. To sprawi, że ryba automatycznie się zetnie, a podczas gotowania zrobi się całkowicie miękka i gotowa do spożycia. Jest to zupa tajska, więc nie może zabraknąć aromatycznych, wyrazistych przypraw. Ja postawiłam oczywiście na pastę curry, nie ma znaczenia, jaki kolor wybierzecie, do wyboru mamy żółty lub czerwony. Gdy zupa jest gotowa, warto dodać do niej odrobinę soku z limonki lub cytryny, niesamowicie przełamie ostry smak zupy. Zupa tajska to świetny pomysł na obiad, możesz przygotować ją w większej ilości, na drugi dzień także będzie dobra.
Skoro już wiesz, jak przygotować i jak dobrze obrać świeży imbir, wykorzystaj mój prosty sposób.