Jak obrać ananasa? Co jeszcze warto wiedzieć?
Ananas to owoc o szerokim zastosowaniu kuchennym. W dalszej części dowiesz się jak obrać ananasa. Ananasy wykorzystywany jest do przygotowania pizzy hawajskiej, której składnikami poza ananasem jest również szynka oraz kukurydza. Ananas wykorzystywany jest również w kuchni azjatyckiej, gdzie wykorzystuje się go do przygotowania kurczaka z ananasem oraz ryżem. Słodki smak ananasa świetnie przełamuje mięsa. Dodatkowo ananas wykorzystywany jest jako dodatek do przygotowania sałatek, a także jako dodatek do wypieków oraz owsianek. Na bazie ananasa możemy przygotować również pyszne koktajle — warto dodać do nich inne owoce oraz mleko krowie, mleko kokosowe lub jogurt.
A więc jak się obiera ananasa ze skóry oraz jak przygotować do spożycia ten owoc? Aby obrać ananasa musisz wykonać kilka korków, które nie są zbyt skomplikowane: Z ananasa odkrój zieloną część liści wraz z kawałkiem owocu (około 2 cm), następnie odkrój spód ananasa. W kolejnym kroku odetnij skórkę ananasa od góry do dołu po łuku — w tym kroku zadbaj o to, aby wszystkie wystające części skórki zostały usunięte. Ananasa możesz podzielić na plastry lub pokroić go w kostkę. Aby uzyskać kostkę ananasa przekrój go na ćwiartki i z każdej części wytnij twardy środek a na koniec ananasa pokrój w kostkę — tak przygotowany ananas jest gotowy do spożycia. Ananasa można pokroić również w plastry, w tym przypadku nie przecinaj go na ćwiartki, tylko specjalnym urządzeniem wytnij twardą część ananasa i pokrój go w plastry o odpowiedniej grubości.
Ananas stanowi bogactwo składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Jednym z głównych składników jest bromelina — czyli enzym, który ułatwia trawienie białek. Bromelina zmniejsza ryzyko rozwoju zawału oraz wspomaga regulację ciśnienia krwi. Wśród witamin obecnych w ananasie znajdziemy witaminę C, witaminę A, witaminę PP, witaminę B2, witaminę B6 oraz kwas foliowy. Natomiast do składników mineralnych obecnych owocu możemy zaliczyć cynk, fosfor, żelazo oraz miedź. Witamina C oraz witamina A zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych chodników i tym samym przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się skóry. Ananasa zawiera także błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego oraz spowalnia procesy trawienia, dzięki temu po posiłku bogatym w błonnik dłużej czujemy sytość.
Podsumowując: prosty sposób na obieranie ananasa został omówiony powyżej. Na stronie znajdziesz sprawdzony przepis na danie z wykorzystaniem surowego ananasa. Wykorzystanie ananasa w kuchni to świetny pomysł na dodanie delikatnej słodyczy do wielu dań. Ananasa najlepiej wykorzystać do przygotowania smacznych deserów, jednak możesz go podać również jako dodatek do mięs. Szybko i łatwo przygotujesz również koktajl na bazie pysznego owocu. Obieranie ananasa wcale nie jest trudne, wymaga jedynie precyzji, aby dokładnie obrać całą skórkę.