Jak obierać granat? Co jeszcze warto wiedzieć?
Granat to wciąż nieco egzotyczny owoc, który cieszy się coraz większą popularnością. Nic dziwnego jest bardzo smaczny, a przy okazji bardzo zdrowy. Jednak, gdy kupuje się go po raz pierwszy, zwykle pojawia się pytanie: jak obierać granat. Choć całość może się wydawać skomplikowana, cały proces jest zdecydowanie mniej skomplikowany, niż mogłoby się wydawać. Poniżej znajdziesz instrukcję jak kroić granat.
Kto nie ubrudził połowy kuchni, przy próbach obrania tego owocu, zapewne nigdy nie zdecydował się na jego zakup. Jednak przygoda z owocem granatu wcale nie musi być tak smutna. Istnieje szybki i łatwy sposób, by to zrobić. W dodatku nie potrzeba do tego żadnych skomplikowanych sprzętów. Jeśli chcesz obrać granat, będziesz potrzebować noża i dużej miski. Bez nich cały proces może być nieco trudny.
Najłatwiej obrać ten owoc w ten sprawdzony sposób:
- Przetnij granat na dwie połówki.
- Rozłóż obie połówki granatu, wpychając skórkę do wnętrza.
- Połówkę owocu trzymaj nad miską i uderzaj w nią, by ziarenka spadały do miski. Możesz użyć do tego łyżki.
Pamiętaj, że musisz użyć dość sporo siły, by nasionka oddzieliły się od skórki. Postępuj tak samo w przypadku drugiej połówki. Wypróbuj te kroki, jeśli zastanawiasz się jak obrać ten owoc najszybciej.
Choć zwykle ten sposób pozwala na obranie granatu w taki sposób, by nie poplamić wszystkiego wokół, to jednak warto na siebie ubrać coś w ciemniejszym kolorze i na wszelki wypadek umieścić dużą miskę w zlewie podczas obierania. Zwłaszcza jeśli dopiero zaczynamy swoją przygodę z obieraniem tego owocu.
Nasiona granatu przechowujmy w lodówce w hermetycznym pojemniku lub torbie zapinanej na suwak. Można je również zamrażać i przechowywać przez kilka miesięcy.
Grant to nie tylko pięknie się prezentujący, ale również naprawdę zdrowy owoc. W krajach egzotycznych cieszy się niebywałą popularnością. Owoc ten naturalnie rośnie w środkowej i południowej Azji – obecnie jego największym producentem na świecie jest Iran. To dobry wybór dla wszystkich dbających o zdrowie. To źródło wielu witamin i antyoksydantów. Wśród najważniejszych witamin wymienić można m.in. witaminę C, A i E, a także witaminy z grupy B. Składniki mineralne, jakie znaleźć można w granacie to żelazo, magnez, cynk i fosfor. Rajski owoc to także źródło elagotaniny, czyli zróżnicowanej grupy bioaktywnych polifenoli, które wykazują działanie antyoksydacyjne i antydrobnoustrojowe. Regeneruje skórę, poprawia jej ukrwienie i koloryt. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i antybakteryjnym przyspiesza również gojenie się zmian trądzikowych. Spowalnianie procesów starzenia się Ze względu na jego liczne właściwości dobrze jeść owoc granatu jak najczęściej. Oprócz swoich właściwości antyoksydacyjnych to podobno najlepszy afrodyzjak.
Nie wiesz, co zrobić z ziarenkami granatu? Stanowią one dobry pomysł na dekorację wszelkich past i sałatek. Wszystkie przepisy, które znajdziesz poniżej to doskonała inspiracja na wykorzystanie jego właściwości smakowych i estetycznych. Owoc granatu można jeść dwojako: dodając do dań surowe nasiona lub pijąc sok. Obie formy są wskazane, gdyż granat to bardzo zdrowy owoc i warto włączyć go do codziennej diety.