Jak nasączać biszkopt? Co jeszcze warto wiedzieć?
Biszkopt to wypiek, który świetnie sprawdzi się jako podstawa do przygotowania pysznego ciasta, które stanowi doskonały pomysł na deser dla dzieci oraz dorosłych. Ciasto biszkoptowe świetnie smakuje z kawą lub z herbatą. Biszkopt najczęściej przygotowywany jest na bazie jaj, mąki oraz cukru. Zamiana części mąki pszennej na mąkę ziemniaczaną sprawia, że biszkopt ma delikatniejszą strukturę. Biszkopt stanowi podstawę do przygotowania pysznych tortów, a także ciast z galaretką oraz owocami. W dalszej czeski dowiesz się jak nasączyć biszkopt do tortu oraz poznasz sprawdzony sposób na upieczenie biszkoptu.
Jak można przygotować pyszny biszkopt? Można przygotować go na ciepło lub na zimno. Aby przygotować ciasto biszkoptowe na ciepło jaja z dodatkiem cukru ubija się ogrzewając masę na parze. Warto jednak wiedzieć, że temperatura masy nie może przekroczyć 40°C, ponieważ białko zacznie się ścinać. W dalszej części dowiesz się jak zrobić biszkopt na zimno oraz poznasz czas pieczenia tego pysznego wypieku. Przepis na biszkopt jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego – warto jednak przestrzegać kilku zasad.
A więc jak upiec biszkopt? Do upieczenia biszkoptu przygotuj 6 jajek, ¾ szklanki cukru, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej, ¾ szklanki mąki pszennej oraz jedną płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Aby przygotować biszkopt przestrzegaj następujących kroków: Białka oddziel od żółtek. Białka ubij przy pomocy miksera na sztywną pianę. Następnie do białek stopniowo dodawaj cukier i miksuj, aż do rozpuszczenia cukru. Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiej na sicie do jednej miski. Do ubitych białek dodaj mąki z proszkiem do pieczenia oraz żółtka i delikatnie wymieszaj do powstania gładkiej, puszystej masy. Masę przelej do wcześniej przygotowanej tortownicy lub prostokątnej blaszki. A w jakiej temperaturze oraz ile czasu piec biszkopt? Ciasto wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz przez około 30 – 35 minut. Upieczony biszkopt pozostaw przez około 30 minut w uchylonym piekarniku.
A więc czym nasączyć biszkopt? Biszkopt można nasączyć następującymi produktami:
- wodą z cytryną oraz cukrem, który sprawdzi się w większości ciast i tortów.
- lekko osłodzoną herbatą czarną lub owocową, który delikatnie zabarwi biszkopt na inny kolor. Jest to najbardziej dostępna metoda.
- sokiem lub kompotem owocowym, zbyt słodki sok lub kompot możesz rozcieńczyć przy pomocy wody.
- alkoholem, warto wybrać alkohol, który smakowo wpasuje się w ciasto, które zamierzasz przygotować - np. do nasączenia ciasta kokosowego warto wybrać likier kokosowy.
- naparem z kawy, który najlepiej sprawdzi się w ciastach czekoladowych.
Płyn, którym chcesz nasączyć biszkopt, powinien być w temperaturze pokojowej. Blaty biszkoptu polewaj łyżką po całej powierzchni. Płyn do nasączania możesz również rozprowadzić przy pomocy pędzla kuchennego.
Podsumowując: wiesz już czym skropić biszkopt, aby był bardziej wilgotny. Biszkopt warto nasączyć herbatą lub innym płynem przed położeniem na niego kremu. Najlepiej sprawdzi się do tego woda z cytryną, jednak możesz wykorzystać także inne produkty. Smaczny poncz do nasączania biszkoptu jest dobry po przestudzeniu, jeśli wykorzystujesz napar z herbaty lub kawy.