Jak nadziewać pączki? Co jeszcze warto wiedzieć?
Pączki to tradycyjne danie, które wywodzi się z kuchni polskiej. Pączki przygotowuje się na bazie ciasta drożdżowego, które najczęściej wykonane jest z mąki pszennej. Przygotowane ciasto drożdżowe formuje się na kształt lekko spłaszczone kulki i smażę się jedna głębokim tłuszczu. Usmażone pączki powinny charakteryzować się ciemnozłotym lub jasnozłotym kolorem. Pączki po przygotowaniu nadziewane są najczęściej konfiturą lub marmoladą. Jako nadzienie do pączków można wykorzystać również budyń, czekoladę, masę twarogową lub masę toffi. W dalszej części dowiesz się jak nadziewać pączki. Gotowe pączki możesz oprószyć cukrem pudrem, udekorować lukrem lub polać polewą czekoladową. Sprawdzony przepis na domowe pączki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia.
Jak zrobić pączki?
A jak nadziewać pączki? Pączki możesz nadziewać przed usmażeniem lub po usmażeniu oraz przed pieczeniem, oraz po upieczeniu.
Nadziewanie pączków przed smażeniem jest dość trudne, dlatego zalecane jest dla osób bardziej doświadczonych. Aby nadziewać pączki przed smażeniem lub pieczeniem możesz skorzystać z następujących sposobów:
- Z ciasta drożdżowego wydziel kawałek i spłaszcz go. Następnie na środek ułóż dowolne nadzienie i zagnieć ciasto tak, aby zamknąć nadzienie w środku. Z ciasta z nadzieniem uformuj kulkę. Pączka odłóż na chwilę, aby urósł. Tak przygotowane pączki usmaż lub upiecz.
- Za pomocą szklanki wytnij kółka, na jednym z nich ułóż nadzienie, przykryj drugim kółkiem i zlep krawędzie ciasta. Tak przygotowanego pączka odłóż do wyrośnięcia, a następnie usmaż lub upiecz.
Nadziewanie pączków po usmażeniu jest dość proste i zalecane dla osób mniej doświadczonych. Aby nadziać pączki po usmażeniu możesz skorzystać z następujących metod:
- Nadziewanie przy pomocy szprycy. Do szprycy włóż dowolne nadzienie (może to być dżem, marmolada, budyń lub krem), szprycę wbij w bok lub spód gotowego pączka i zacznij wciskać nadzienie.
- Pączki możesz nadziewać również bez szprycy, w tym celu wykorzystaj strzykawkę. Warto wykorzystać strzykawkę z dużym wylotem, aby nadzienie mogło swobodnie przepłynąć. Do strzykawki nałóż nadzienie. Następnie wbij ją w bok lub spód usmażonego, lub upieczonego pączka i wyciśnij nadzienie.
Do nadziewania pączków najczęściej wykorzystuje się marmoladę. Marmolada to produkt, który uzyska je się z przetartych owoców. Owoce do przygotowania marmolady przeciera się przez specjalne sitko i gotuję z cukrem. W odróżnieniu od dżemu czy konfitury w marmoladzie nie znajdziemy owoców w całości – marmolada przygotowana jest formie gładkiej konsystencji. Do przygotowania marmolady najlepiej wykorzystać owoce, które bardzo łatwo rozpadają się podczas gotowania. Do owoców tych możemy zaliczyć jabłka, gruszki, brzoskwinia czy truskawki.
Podsumowując: znasz już sprawdzony sposób na nadziewanie pączków. Pączki przygotowywane w domu są doskonałym pomysłem na smaczny deser. Najczęściej przygotowujemy je na Tłusty Czwartek. Pączki stanowią doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Pączki można nadziewać zarówno przed smażeniem (lub pieczeniem), jak i po smażeniu (lub pieczeniu).