Jak mrozić truskawki? Co jeszcze warto wiedzieć?
Truskawki to owoce, które chętnie wykorzystywane są do przygotowania pysznych potraw. Możesz wykorzystać je jako dodatek do śniadań na słodko, przygotować z nich pyszne koktajle lub wykorzystać jako składnik pysznych wypieków. Dodatkowo na bazie truskawek przygotujesz pyszne przetwory - możesz z nich zrobić dżem, kompot na zimę lub zamrozić je w zamrażarce. W dalszej części dowiesz się jak przechowywać truskawki mrożone. Poznasz również sprawdzony sposób na mrożenie truskawek. Truskawki warto mrozić, aby zachować ich właściwości oraz cieszyć się ich smakiem poza sezonem ich dojrzewania, który jest bardzo krótki (trwa on zaledwie 2 miesiące).
A więc jak mrozić truskawki? Do mrożenia przygotuj dojrzałe truskawki, które są nieuszkodzone. Truskawki umyj pod bieżącą wodą, pozostaw je do odsączenia na sicie i przełóż je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Umyte truskawki pozbaw szypułek (wcześniejsze ich usunięcia sprawia, że do wnętrza truskawek przedostaje się woda i tracą one swoją jędrność). Truskawki umieść na tackach tak, aby nie stykały się. Następnie tace włóż do zamrażalnika na 3 godziny. Po tym czasie truskawki umieść w pojemniczkach lub w woreczkach przeznaczonych do mrożenia żywności i przechowuj je w zamrażarce.
Truskawki możesz również zamrozić w wersji miksowanej. W tym celu umyte truskawki bez szypułek umieść w pojemniku blendera i zmiksuj je na gładką masę. Mus przełóż do pojemniczków z przykrywką i wstaw do zamrażarki.
Truskawki to niskokaloryczne owoce zawierające spore ilości składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do witamin obecnych w truskawkach możemy zaliczyć witaminę C oraz witaminę K. Natomiast do składników mineralnych obecnych w truskawkach możemy zaliczyć potas, wapń, fosfor, magnez, mangan. Truskawki są również źródłem błonnika pokarmowego, który korzystanie wpływa na perystaltykę jelit. Spożywanie odpowiedniej ilości witaminy C pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego. Dodatkowo witamina C zaliczana jest do silnych przeciwutleniaczy, czyli związków, które zmniejszają produkcję wolnych rodników. Przeciwutleniacze wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się skóry.
Podsumowując: wiesz już jak dobrze zamrozić truskawki w całości oraz w wersji zmiksowanej. Najlepiej do mrożenia wykorzystać truskawki dobrze dojrzałe, ponieważ są one słodkie. Truskawki możesz wykorzystać do przygotowania pysznych przetworów - jest to doskonały pomysł na przechowywanie owoców w okresie zimowym. Na bazie truskawek mrożonych możesz przygotować wiele ciekawych potraw. Świetnie sprawdzą się do przygotowania pysznych lodów lub orzeźwiających koktajli owocowych. Truskawki warto włączyć do diety, ponieważ stanowią one doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu.