Jak mrozić truskawki?

- Do mrożenia przygotuj dojrzałe truskawki, które są nieuszkodzone.
- Truskawki umyj pod bieżącą wodą, pozostaw je do odsączenia na sicie i przełóż je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru wody.
- Umyte truskawki pozbaw szypułek (wcześniejsze ich usunięcia sprawia, że do wnętrza truskawek przedostaje się woda i tracą one swoją jędrność).
- Truskawki umieść na tackach tak, aby nie stykały się.
- Następnie tace włóż do zamrażalnika na 3 godziny.
- Po tym czasie truskawki umieść w pojemniczkach lub w woreczkach przeznaczonych do mrożenia żywności i przechowuj je w zamrażarce.
- Truskawki możesz również zamrozić w wersji miksowanej.
- W tym celu umyte truskawki bez szypułek umieść w pojemniku blendera i zmiksuj je na gładką masę.
- Mus przełóż do pojemniczków z przykrywką i wstaw do zamrażarki.