Jak mrozić szpinak? Co jeszcze warto wiedzieć?
Szpinak to niezwykle popularne warzywo, które kojarzy się często z postacią z bajki, ze względu na zamiłowanie tego bohatera do tych zielonych liści. Cóż, ciężko się dziwić, szpinak jest niezwykle smaczny, a przy tym bardzo zdrowy. Ma własności uspokajające oraz zapobiega bólom głowy (w tym bólom migrenowym). Jedzenie szpinaku zaleca się też dzieciom i kobietom w ciąży oraz osobom cierpiącym na anemię. Szpinak jest bogatym źródłem żelaza i kwasu foliowego. Do najbogatszych składników odżywczych szpinaku należą witaminy A, C, K1 oraz wapń. Dzięki tym składnikom szpinak chroni lipoproteiny LDL przed utlenieniem. Dodatkowo obniża ciśnienie krwi, dostarczając do organizmu tak potrzebny potas.
Choć szpinak jest dostępny w sklepach, również w wersji mrożonej, to jednak najlepiej smakuje ten przygotowany własnoręcznie. A zatem jak mrozić szpinak? Oto najprostszy sposób jak przygotować świeży szpinak do mrożenia
- Listki szpinaku dobrze umyj.
- W dużym garnku rozgrzej wodę. Listki umieść we wrzątku na 2 minuty. Następnie ułóż je na sicie lub w durszlaku i opłucz zimną wodą.
- Szpinak osusz ręcznikiem papierowym i całkiem ostudź.
- Listki przełóż do woreczka przeznaczonego do mrożenia. Jeśli zależy Ci na tym, by się ni posklejały, możesz wyłożyć je na deseczkę, a następnie włożyć do zamrażarki na 3 godziny, a dopiero później przełożyć je do woreczka.
- Torebki ze szpinakiem ułóż w zamrażalniku i układaj najlepiej na płasko.
Wiele osób zastanawia się, czy blanszowanie liści szpinaku jest konieczne. Dużo szybciej mrozi się przecież surowy szpinak. Blanszowanie warzywa to podstawa tego, jak przechowywać szpinak na zimę, by smakowite zapasy zachowały świeżość, jędrność i kolor jak najdłużej.
Liście szpinaku to świetny dodatek do wielu różnych potraw. Ma delikatny smak, a wiele cennych właściwości. Z mrożonego szpinaku można wyczarować wiele ciekawych dań:
- farsz do pierogów, czy naleśników,
- zupę,
- sos,
- dodatek do drugiego dania,
- zapiekankę,
- koktajle.
Możliwości jest naprawdę wiele. Mrożony szpinak można w zasadzie wykorzystywać tak jak świeży, jednak ze względu na metodę konserwacji jest on dostępny cały rok, co znacznie ułatwia jego włączenie do diety. Dzięki zamrażaniu można go również przechować na zimę. Oczywiście taki szpinak nie sprawdzi się w sałatce, tylko jedynie w daniach, gdzie będziemy poddawać go obróbce termicznej. Szpinaku nie rozmrażamy przed dodaniem do potrawy. Pod sam koniec dorzucamy zamrożony szpinak na patelnię/do garnka i gotujemy dosłownie kilka chwil do momentu, aż się rozmrozi.
Teraz gdy wiesz już, jak zamrozić szpinak możesz korzystać z tego warzywa przez cały rok. To idealna metoda dla Ciebie, jeśli masz w ogródku świeży szpinak i nie wiesz, co zrobić z nim na zimę. Dzięki mrożeniu szpinak nie straci swoich właściwości. Możesz jednak zastanawiać się, w czym mrozić to warzywo. Najlepiej robić to w woreczkach, które są przeznaczone do mrożenia żywności. Nie poleca się dużych pudełek, gdyż szpinak wtedy przykleja się do siebie i nie jest łatwo z niego korzystać na co dzień.