Jak mrozić pierogi? Co jeszcze warto wiedzieć?
Pierogi to potrawa, która kojarzy się z kuchnią polską. Są to kawałki cienkiego, elastycznego i dobrze zlepiającego się ciasta napełnione najrozmaitszymi farszami i ugotowane w wodzie lub na parze. W wielu przypadkach stosuje się również inne rodzaje obróbki termicznej. Wspaniale smakują te pieczone, czy smażone.
Pierogi można przygotować w najrozmaitszych konfiguracjach. Zmieniając nie tylko ciasto, ale również farsz. Najpopularniejsze pierogi to te robione z mąki pszennej. Zwykle tej o niskim typie. Jednak można stworzyć pierogi z mąki orkiszowej, żytniej, czy owsianej. Da się też przygotować ciasto bezglutenowe. Jeśli chodzi o rodzaj farszu — w tym wypadku możliwych konfiguracji jest jeszcze więcej, do najpopularniejszych nalezą:
- z kapustą i grzybami,
- ruskie,
- z mięsem,
- z ziemniakami,
- z owocami,
- serem na słodko.
Pierogów zwykle nie da się przygotować w małych ilościach. Dlatego zwykle ich duża porcja zostaje. By tego uniknąć, najlepiej je zamrozić. Możesz jednak zastanawiać się jak mrozić pierogi.
Mrożenie dowolnych pierogów wygląda tak samo, nie jest to proces długi, czy trudny. Poniżej sprawdzony sposób. Wystarczy:
- Ugotować pierogi (w zależności od farszu będzie to trwało od 3 do 7 minut).
- Pierogi odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego lub na talerz. Polej je niewielką ilością oliwy lub oleju rzepakowego. Zostaw do ostudzenia.
- Przygotuj woreczki do mrożenia.
- Pierogi rozłóż w woreczkach na płasko, dzięki temu nie będą się sklejać.
- Włóż pierogi do zamrażarki.
Zamrożone pierogi można przechowywać do 1 miesiąca. Dłuższy termin przechowywania powoduje wysychania ciasta. Bo choć może to się wydawać dziwne, niska temperatura panująca w zamrażarce również powoduje intensywne wytrącanie wody zawartej w zamrożonym produkcie, a tym samym wysychanie ciasta pierogowego.
Informacja jak zamrozić pierogi, jest niezwykle cenna, gdy chcesz przygotować je na później w większej ilości. To dobry pomysł na obiad na szybko, który można przechowywać w zamrażarce, a później tylko podgrzać.
Jeśli zastanawiasz się, czy mrozić pierogi surowe, czy gotowane, to najlepszy sposób, to ich całkowite przygotowanie. Dzięki temu można je później tylko lekko podgotować, co znacznie skraca obróbkę termiczną. Jednak oczywiście można mrozić surowe pierogi. Należy ułożyć je na desce lub tacce posypanej mąką. Pierogi nie powinny się stykać, inaczej mogą się skleić. Po kilku godzinach można przesypać pierogi do woreczka na mrożonki. Surowe pierogi należy mrozić od razu po przygotowaniu. Nie powinny leżeć zbyt długo na stolnicy.
Równie istotne jest to, w czym mrozić pierogi. Najlepiej sprawdzają się jednorazowe worki do mrożenia, które z łatwością znajdziesz w każdym większym sklepie. Można je podpisywać, co niezwykle ułatwia ich późniejsze zidentyfikowanie. Najlepiej na etykiecie napisać również datę mrożenia, co pozwoli na ich odpowiednio długie przechowywanie. Ma to niezwykle duże znaczenie zwłaszcza przy pierogach z farszem mięsnym.
Zamrożone pierogi ugotowane wystarczy na krótko zanurzyć we wrzątku, a gdy woda ponownie zawrze, szybko je odcedzić. Można jednak łatwo je przegotować i pierogi zaczną się rozpadać.